Julia Roberts škrtí Meryl Streep a obě myslí na Oscary

Kultura Kultura
14. 9. 2013 15:15
Adaptace divadelní hry Srpen v zemi indiánů měla premiéru v Torontu
Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Divadelní hra Srpen v zemi indiánů od Tracyho Lettse, který za ni dostal Pullitzerovu cenu, má hollywoodské zpracování s hvězdným obsazením, v němž září jména Julie Roberts, Meryl Streep či Ewana McGregora. I proto jde o jeden z nejočekávanějších filmů začínající oscarové sezony.

Světovou premiéru měl snímek August: Osage county (Srpen v zemi indiánů) na filmovém festivalu v Torontu.

Srpen v zemi indiánů režíroval John Wells, který je známý spíše jako seriálový scénárista (Pohotovost, Shameless) a dosud natočil jedno drama s názvem Manažeři (2010), jež bylo uvedeno na karlovarském filmovém festivalu.

Jeho nový snímek vypráví o rodině, která se náhle sjíždí do rodného domu, protože otec zmizí. Tři dcery, jejich partneři a potomci. Dcery musí konfrontovat svou těžce nemocnou matku Violet Westonová (Streep) a přichází čas k rodinným debatám a zúčtováním. Probírají se staré křivdy a rány.

Julia Roberts.
Julia Roberts. | Foto: Aktuálně.cz

Letts v Torontu řekl, že bylo velkou výzvou udělat z tříhodinové hry film, který má dvě hodiny. A zdá se, že se mu to podařilo. Srpen v zemi indánů získal zatím spíše pozitivní ohlasy a stává se snímkem, který na sebe v začínající oscarové sezóně upozornil.

Kritik prestižního časopisu Variety Scott Foundas ho označil jako skvělou filmovou verzi jedovaté hry Tracyho Lettse, jež byla na Broadway úspěchem.

Catherine Shoard z deníku The Guardian byla jiného názoru a filmu udělila pouze dvě z pěti hvězdiček. Vyčítá filmu zejména nadbytečné dialogy a hlavní postavu bez jiskry.

Na serveru Rottentomatoes drama zatím získalo 7 pozitivních a 3 negativní recenze.

Julia Roberts prohlásila, že hraní se Streep pro ni bylo nejlepší hereckou zkušeností v životě. Herečky ztvárnily postavy, které se provokují a stojí spíše proti sobě. "Scény s ní byly poněkud děsivé - škrtila jsem ji a podobné věci. Takto jsem si to celé roky v mé hlavě nepředstavovala," říká Roberts.

Mery Streep.
Mery Streep. | Foto: Aktuálně.cz

Po náročném natáčení v horké Oklahomě se ale herečky "usmiřovaly" při večerních setkáních v domě Meryl Streep. "Byla tu vždy pusa a objetí a to byl elixír, který jsem potřebovala, abych další den mohla přelézt stůl a hrát, že ji škrtím," komentuje herečka.

Jednou z nejnáročnějších scén byla ta, kdy je celá rodina u stolu a nepříjemná Violet (Streep) všechny provokuje svými jedovatými poznámkami. 20minutová scéna měla ve scenáři 20 stránek a točila se tři a půl dne. Kromě Roberts a Streep ve filmu uvidíte Benedicta Cumberbatche, Ewana McGregora, Abigail Breslin nebo Juliette Lewis.

Do amerických kin vstupuje film 25. prosince, česká premiéra zatím není známa.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy