Jsou jako sufražetky. HBO vysílá seriál z viktoriánského Londýna

Tomáš Seidl Tomáš Seidl
7. 5. 2021 18:37
Do světa výjimečných žen, jejichž nadpřirozené schopnosti děsí konzervativní britskou monarchii, přivádí diváky dvanáctidílná americká série Viktoriánky. První polovina historického fantasy dramatu právě spěje k vyvrcholení na českém HBO.

Tvůrcem seriálu, scenáristou, režisérem tří epizod i výkonným producentem je Američan Joss Whedon. Zkušený showrunner se však z projektu v listopadu loňského roku stáhl a při tvorbě dalších dílů ho nahradila britská scenáristka Philippa Goslettová.

Whedon údajně odstoupil kvůli vyčerpání. Za tímto zdůvodněním se však spíše skrývá obvinění filmaře z neprofesionálního chování a šikany herců i hereček, s nimiž spolupracoval na předchozích projektech.

Šestapadesátiletý Whedon je jako scenárista a režisér podepsán pod dvěma snímky z mimořádně úspěšné série o superhrdinském komiksovém týmu Avengers nebo pod svého času populární hororovou sérií Buffy, přemožitelka upírů se Sarah Michelle Gellarovou v titulní roli. Určité ozvěny těchto projektů je možné zaznamenat také v novém seriálu, ačkoli se odehrává roku 1899 ve viktoriánském Londýně.

Titulními aktérkami jsou ženy různého věku i společenského postavení, u kterých se projevují nevysvětlitelné nadpřirozené vlastnosti. Skupinu takzvaných Dotknutých tvoří převážně ženy. Podobně jako komiksoví mutanti X-Meni má každá specifické nadání. Jedna nekontrolovatelně hovoří fragmenty různých jazyků, další vrhá ohnivé koule, jiná má nadpozemsky nádherný operní hlas.

U obyčejných smrtelníků vzbuzují zvědavost i znechucení, neboť je část veřejnosti považuje za stvůry. Nejvlivnější muži ze Sněmovny lordů v nich spatřují hrozbu pro britské impérium. Jak se ale ukáže, Dotknutí mají ještě nebezpečnější nepřátele.

Jedinečné ženy nacházejí útočiště v neobvyklém sirotčinci. Vede jej tajemná svéhlavá vdova Amalia, která mistrně ovládá bojové umění, pije nezřízeně jako námořník a má schopnost uzřít záblesky budoucnosti. Její nejbližší přítelkyní je irská vynálezkyně Penance, jež s idealistickým entuziasmem - coby viktoriánská předchůdkyně zbrojíře Q z bondovek - sestrojuje prototypy rafinovaných technických hračiček.

Ann Skellyová v roli Penance.
Ann Skellyová v roli Penance. | Foto: HBO

Obě mladé dámy se zapojí do pátrání po duševně choré sériové vražedkyni Maladii, která se ohání nožem brutálně jako Jack Rozparovač. V pozadí jejího bestiálního řádění se ale skrývá zatím nespecifikované temné spiknutí.

Podobně jako hororový seriál Penny Dreadful nebo letošní sherlockovská fantasy Příležitostní detektivové z Baker Street je i Whedonova ambiciózní série situována do posledních let vlády britské královny Viktorie. Konkrétně na úplný konec 19. století, kdy jsou zpátečnické patriarchální předsudky ostře konfrontovány s nastupujícími liberálními myšlenkami, politickými reformami a společenskými změnami.

"Co dnes ženy děsí, budou zítra přijímat a pozítří vyžadovat," prorokuje jeden z ctihodných lordů, který se staví do "poslední obranné linie proti metle moderny".

Seriál však nepředjímá pouze brzký nástup hnutí britských sufražetek, jež počínaje rokem 1900 začnou velmi hlasitě bojovat za rozšíření volebního práva. Kostýmní dobrodružství zároveň reflektuje netoleranci, xenofobii i strach konzervativní společnosti z jakýchkoli menšin i jinakosti všeho druhu.

První čtyři epizody Viktoriánek jsou na HBO GO s českými titulky. | Video: HBO

Komunitu Dotknutých, která se chce domoci stejných občanských práv a legalizovat svoji existenci, je možné vnímat i jako metaforu složité integrace národnostních, etnických nebo sexuálních minorit do většinové společnosti.

Tvůrci seriálu přitom vytvářejí jakousi alternativní verzi viktoriánské éry v duchu steampunku. Tedy specifického žánru sci-fi, který do minulosti anachronicky začleňuje retrofuturistické vynálezy nebo události, k nimž buď nedošlo, nebo se odehrály v jiné době.

Viktoriánky tak sice nosí upjaté korzety, dlouhé sukně nad kotníky a polobotky na podpatku, v době technologických inovací však využívají aparáty, vehikly a zbraně, které jako by vypadly ze stránek románů Julese Verna.

Značnou pozornost autoři věnují vizuální stránce. Seriál zaujme barvitými kostýmy i detailní výpravou znázorňující všechny společenské třídy tehdejšího Londýna. Kromě šlechtických paláců, viktoriánských salónů a operních domů je příběh zasazen třeba do dekadentních nevěstinců plných obnažených žen. Jeden ze zhýralých londýnských aristokratů totiž považuje Dotknuté za zlatý důl, který je v rámci nabídky netradičních sexuálních služeb třeba vytěžit do dna.

Rochelle Neilová jako Annie.
Rochelle Neilová jako Annie. | Foto: HBO

Hodinové epizody mají spád. Napínavé akční scény a často až hororově ponurou, krvavou atmosféru odlehčují zábavně odměřené dávky britsky suchého humoru, stejně jako vtípky lascivnějšího rázu. Nesporný potenciál příběhu, umocněný přesně vybranými herečkami v čele s Laurou Donnellyovou, Ann Skellyovou a Olivií Williamsovou se však alespoň po prvních čtyřech dílech nepodařilo zcela naplnit.

Na vině je především nekonzistentnost a přebujelost děje. S přibývajícími epizodami tvůrci na ústřední linku nesouvisle vrství stále nové motivy a do již rozkošatělého příběhu vstupují další postavy. Propojení a motivace některých přitom zůstávají i nadále zamlžené, až zmatené.

Neujasněně působí také reakce jednotlivých aktérů na ono transcendentní "dotknutí", které zásadně proměnilo zlomek londýnské společnosti na konci století páry. Stále není příliš zřejmé, proč byly takto selektivně obdařeny v drtivé většině jen ženy, ani s jakými maskovanými silami zla v návaznosti na to musejí bojovat.

Získané vlohy navíc někdy připomínají spíše excentrické kouzelnické triky. U některých osob, třeba třímetrové dívky-obryně, se jedinečnost projevuje pouze v podobě bizarní fyzické anomálie.

Komuna Dotknutých proto působí nesourodě a připomíná spíše osazenstvo filmu Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti, který podle předlohy Ransoma Riggse natočil režisér Tim Burton.

Na všechny otázky ale mají autoři dost času odpovědět. Šest epizod, které budou i na českém HBO GO dostupné během následujících dvou týdnů, tvoří pouze polovinu dvanáctidílné sezóny. Ta je údajně kvůli problémům, jež způsobila pandemie koronaviru, rozdělena do dvou polovin s tím, že datum uvedení zbývajících šesti částí bude teprve upřesněno. Těžko proto nyní odhadovat, jakým autorským dotekem seriál nakonec jeho noví tvůrci obdaří.

Viktoriánky

Tvůrce: Joss Whedon
Na HBO GO jsou k vidění první čtyři epizody, každé pondělí přibude další.

 

Právě se děje

Další zprávy