Jsme pokrytci, zastal se Gary Oldman antisemity Mela Gibsona

Kultura Kultura
25. 6. 2014 17:54
Prostě se opil se a řekl pár vět, ale to řekl někdy každý z nás. Všichni jsme za*raní pokrytci, řekl Gary Oldman v aktuálním rozhovoru pro časopis Playboy.
Gary Oldman.
Gary Oldman. | Foto: Reuters

Praha - Britský herec Gary Oldman se v aktuálním rozhovoru pro časopis Playboy Mela Gibsona zastal. V obsáhlém interview odpovídal i na otázky o tom, jak vnímá dění kolem Gibsonových excesů za poslední roky.

„Myslím si, že politická korektnost je na prd. To si myslím. Nikdo už nepochopí vtip. Přeneste se přes to. Nevím, co Mel. Prostě se opil se a řekl pár vět, ale to řekl někdy každý z nás. Všichni jsme za*raní pokrytci. To je můj názor,“ komentuje Oldman aféru kolem urážlivých antisemitských výroků, které měl Gibson pronést směrem k policistům v roce 2006, když ho zatýkali za jízdu pod vlivem alkoholu.

„Policista, který ho zatýkal, snad nikdy neřekl slova „negr“ nebo „pos*aný Žid? Jsem teď naprosto upřímný. To pokrytectví lidí mě vytáčí,“ dodává v rozhovoru Oldman. Po chvíli také dodal, že Gibson je pro některé něco vyvrhel nebo malomocný. „Ve městě, které řídí Židé, se nešťastně dotkl ruky, která ho dřív krmila, ale nyní ji už nepotřebuje, protože má peněz dost,“ čímž naráží na filmový průmysl, potažmo Hollywood.

Podle policejní zprávy se Gibson zatýkajícího policisty zeptal, zda je Žid. Když uslyšel, že ano, vykřikoval, že „po*raní Židi jsou odpovědní za všechny války na světě“. Později se za to omluvil, kál se při setkání s židovskými vůdci a podrobil se protialkoholní léčbě. Prohlásil, že poznámky pronesl v momentálním pominutí smyslů.

Excesy Mela Gibsona
Autor fotografie: Reuters

Excesy Mela Gibsona

Film Apocalypto byl uveden do kin krátce poté, co byl Mel Gibson v Malibu zadržen kvůli řízení v opilosti. Policisty, kteří ho zastavili, zasypal antisemitskými nadávkami. Vykřikoval například, že Židi jsou odpovědní za všechny války na světě. Později se za to omluvil, kál se při setkání s židovskými vůdci a podrobil se protialkoholní léčbě. Soud mu také vyměřil podmínku na tři roky, někteří filmoví pracovníci ale své kolegy vyzvali, aby s ním přestali spolupracovat.

V roce 2011 byl odsouzen ke tříletému podmíněnému trestu za ublížení na zdraví bývalé přítelkyni Oksaně Grigorijevové, s níž má dceru. Ve stejném roce Gibson, který se označuje za horlivého katolíka, dosáhl i rozvodové dohody se svou manželkou Robyn, s níž má sedm dětí. Jejich svazek trval 28 let až do roku 2008, kdy Robyn podala žádost o rozvod.

K této omluvě se nyní přidává i Oldman, který v oficiálním dopisu americké Lize proti pomluvám uvedl na pravou míru své urážlivé výroky. „Mám hluboké výčitky vůči tomu, že má nedávná prohlášení z interview pro Playboy, byla urážlivá pro mnoho židovských občanů. Při čtení mých komentářů v tisku vidím, jak necitlivé mohou být, a jak mohou skutečně přispět k šíření falešného stereotypu.“ Také zmiňuje, že má vůči židovskému přispění k Hollywoodu enormní dluh, co se týče jeho vlastní kariéry, tak i filmového byznysu obecně.

Výroky ohledně pondělního interview komentuje také hercův agent, který dodává, že veškerá prohlášení týkající se Mela Gibsona (a mimo jiné také herce Aleca Baldwina a americké političky Nancy Pelosi) byly důsledkem „okázalého monologu ohledně politické korektnosti, který poukazuje na absurditu tím, že je absurdní“.

Garyho Oldmana uvidíme letos v červenci v pokračování hollywoodského velkofilmu Úsvit Planety opic, příští rok také v adaptaci studenoválečné knižní předlohy Dítě-44, která se natáčela v České republice. V roce 2011 byl nominován na Oscara za hlavní roli ve špionážním dramatu Jeden musí z kola ven.

 

Právě se děje

Další zprávy