Johoho, ctihodní občané, kapitán Depp se opět nalodil

Pavel Kroulík
22. 6. 2010 14:00
Začalo natáčení čtvrtých Pirátů z Karibiku
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Na konci světa - Kapitán Barbossa a Jack Sparrow | Foto: Falcon

Los Angeles - Studio Walt Disney začalo na Havaji natáčet čtvrtý díl jedné z nejúspěšnějších filmových sérií poslední doby, Pirátů z Karibiků.  Hollywood nyní stojí a padá právě na pokračováních osvědčených značek, a od bláznivého kapitána Jacka Sparrowa si tak slibuje další jisté zisky.

Přestože se filmy postupně měnily spíš ve sled atrakcí, vynesly první tři díly jen na severoamerickém trhu kasovní zisky převyšující miliardu dolarů. Piráti z Karibiku 4 s podtitulem On Stranger Tides budou mít premiéru v květnu 2011 - pochopitelně ve 3D, jak velí další nový trend.

Johnny Depp a Orlando Bloom na světové premiéře Pirátů z Karibiku: Truhla mrtvého muže v losangeleském Disneylandu
Johnny Depp a Orlando Bloom na světové premiéře Pirátů z Karibiku: Truhla mrtvého muže v losangeleském Disneylandu | Foto: Reuters

Posádku sice opustily dvě dosavadní hvězdy série, Orlando Bloom a Keira Knighleyová. Natáčení vzdal i režisér Gore Verbinski a na jeho místo nastoupí Rob Marshall (Chicago, Gejša, Nine). Zůstává však samozřejmě Johnny Depp v hlavní roli kapitána - bez něj by se natáčení kostýmní fantasy, která obnovila i zájem o pirátské filmy, vůbec nerozjelo.

Dvorní herec režiséra Tima Burtona tvrdí, že kapitána Sparrowa bude klidně hrát celý život. Mimózní figura se v něčem podobá jeho dalším filmovým podivínům od Střihorukého Edwarda a Ospalé díry po Karlíka a továrnu na čokoládu - a tato poloha mu zřejmě dokonale vyhovuje i mimo kameru.

Na lednové vyhlášení americké divácké ankety People's Choice Awards si přišel pro cenu pro nejpopulárnějšího herce oblečený jako kapitán Sparrow a odpovídal stylem typickým pro tuto opileckou a nevyzpytatelnou postavu, která je spolu s dobrodružnou romantikou jednou z největších záruk série.

Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa
Piráti z Karibiku 3 - Na konci světa | Foto: Falcon

Stejně tak se do Pirátů vrátí i Geoffrey Rush coby kapitán Barbossa. Producent Jerry Bruckheimer už na jaře oznámil, že namísto Knightleyové jako novou hlavní ženskou atrakci zlákal do Pirátů Penelope Cruzovou. Ta prý přinese další humor a zároveň bude velmi bojovná. Dokonce má prožít milostný románek s Jackem Sparrowem a svést ho. „Tedy možná. A možná ne," dodal.

Cruzová do série přijde coby dcera legendárního kapitána Černovouse a donutí prý Deppa, aby se nalodil na tatíčkovu kocábku Queen Anne's Revenge. Černovous jako další nová postava bude zároveň soupeřem Barbossy.

Představitel Černovouse - Blackbearda, letos osmašedesátiletý Brit Ian McShane, by se naopak mohl touto to rolí na stará kolena ještě proslavit. Zatím je znám spíš coby dabér slavných animáků, jako je Kung Fu Panda nebo Shrek, kde příhodně mluvil pirátského kapitána Hooka.

Hraje v britských i amerických televizních seriálech a minisériích, ve filmu dostává nyní spíš menší role. Z poslední doby mu větší party připadly kupříkladu ve snímcích Sexy Bestie či Death Race.

Foto: Reuters

Studio zatím jen oficiálně uvádí, že v novém dobrodružství se „Jack Sparrow setká s ženou ze své minulosti a nalodí na další bukanýrskou loď". Fanoušci série, kteří jsou velmi aktivní, ale už od loňského komiksového megasjezdu Comic Con spekulují, že tématem čtyřky by mělo být hledání Fontány věčného života a mládí.

Podle blogů má být Sparrowovi protivníkem zloduch typu kapitána Nema, jenž používá technologii, která je ostatním postavám dosud neznámá; není ale jasné, zda touto postavou bude právě McShaneův Černovous, byť se to nabízí.

Nejvíc dráždí fantazie fanoušků podtitul On Stranger Tides. Stejně se totiž jmenuje fantasy román Tima Powerse (v češtině vyšel jako Plout na vlnách podivna), který je rovněž o hledání Fontány věčného mládí. Zápletku tvoří cesta syna potulného loutkáře na lodi obávaného piráta Černovouse.

Už dříve se objevily hlasy, že právě tímto románem a mistrovskou prací s historickými detaily i fantaskními motivy se inspirovaly pirátské filmy s Deppem.

Herečka Penelope Cruz
Herečka Penelope Cruz | Foto: Reuters

V souvislosti s Piráty z Karibiku zaujala nedávno perlička, kterou zveřejnil list New York Times: produkce filmu hledala dívky s přírodními ňadry, protože chtějí „zajistit věrohodnost historického spektáklu" a v Hollywoodu je podobného „zboží" nedostatek.

Definitivním potvrzením, že se studio rozjelo natáčení a s ním i další pirátskou mánii, je pak úterní zpráva britského bulvárního deníku Sun. Jeho čtenář prý náhodou našel 194stránkový „top-secret" scénář k novým Pirátům v kavárně v centru Londýna.

Odolal však, aby do něj nahlédl, protože je oddaný fanoušek série a nechá se překvapit až v kině. Předal scénář Sunu, který ho vrátil zpět filmařům, a ze studia  Disney za to všichni dostali pochvalu: „Je dobré vědět, že čtenáři vašeho listu jsou počestní občané."

 

Právě se děje

Další zprávy