John Malkovich se ocitne v kůži hosta Karlových Varů

Kamil Fila Kamil Fila
9. 6. 2009 14:55
Herec dostane na festivalu Křišťálový globus
Foto: Kultura, archiv

Praha - Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme na 44. ročníku karlovarského festivalu americký filmový a divadelní herec, režisér a producent John Malkovich.

Vary už dříve ohlásily dvě slavná jména letošního ročníku. Miloš Forman zde uvede světovou premiéru svého nového filmu Dobře placená procházka a pro Křišťálový glóbus si - kromě Malkoviche - přijede režisér Jan Švankmajer.

Nově ohlášený host, pětapadesátiletý Malkovich, je hercem širokého žánrového i výrazového záběru. Ve filmografii má role v akčních trhácích, adaptacích klasiky i umělecky ambiciózních snímcích.

Pochází z rodiny s novinářskou tradicí; původně studoval ekologii, ale posléze přestoupil na dramatické umění. V roce 1976 v Chicagu s Garym Sinisem a dalšími spolužáky založil avantgardní divadelní soubor Steppenwolf Theatre Company, na jehož inscenacích se podílel jako herec, režisér a výtvarník.

Po přečtení spalte: John Malkovich
Po přečtení spalte: John Malkovich | Foto: Blue Sky

Po boku Dustina Hoffmana slavil úspěch na Broadwayi v dramatu Arthura Millera Smrt obchodního cestujícího; v televizní verzi pod režií Volkera Schlöndorffa získal za roli Biffa Lomana v roce 1986 Emmy.

Ve filmu se prosadil hned svou první úlohou slepého pana Willa v dramatu Místa v srdci, která mu v roce 1984 vynesla nominaci na Oscara.

Dalším filmem, jenž mu přinesl proslulost, bylo drama Vražedná pole Rolanda Joffého z téhož roku - kde ztvárnil reportéra z Kambodže za občanské války, kdy zemi dostali pod kontrolu Rudí Khmerové.

V roce 1987 ztvárnil po boku Christiana Balea (coby ještě malého chlapce) jednu z hlavních rolí ve výpravném válečném filmu Říše slunce, odehrávajícím se v Šanghaji okupované japonskou armádou.

Skutečně mezinárodní popularitu si vydobyl v roce 1988 kreací intrikánského vikomta Valmonta v adaptaci románu Choderlose de Laclose (Velmi) Nebezpečné známosti; strhující výkon podal ve filmovém přepisu Steinbeckovy novely O myších a lidech z roku 1992, kde se opět jako s hereckým partnerem a režisérem sešel s Gary Sinisem.

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Jeho filmografii ozdobila postupně spolupráce s dalšími významnými režiséry - s Bernardem Bertoluccim pracoval na dramatu Pod ochranou nebe, s Woody Allenem natočil tajemnou komedii Stíny a mlha, nedávno s bratry Coenovými černou komedii Po přečtení spalte.

Objevil se také jako záporný protihráč Clinta Eastwooda v kriminálním snímku S nasazením života; za roli atentátníka získal v roce 1983 druhou nominaci na Oscara.

Další role vytvořil v tajemném thrilleru Liliany Cavaniové Ripleyho hra, melancholickém dramatu Za mraky (režie Michelangela Antonionioho a Wima Wenderse) nebo v adaptaci slavného Proustova románu Hledání ztraceného času, kterou natočil Raoul Ruiz; u nás byla uvedena jako Čas znovu nalezený.

V adaptaci románu Henry Jamese Portrét dámy režisérky Jane Campionové byl partnerem Nicole Kidmanové, v adaptaci románu Dr. Jekyll a pan Hyde (pod názvem Mary Reily) zase hrál s Julií Robertsovou.

Několikrát pracoval na projektech realizovaných v Česku, kupříkladu  na historickém opusu Luka Bessona Johanka z Arcu.

Foto: Aktuálně.cz

Asi nejoriginálněji využili hercovu osobnost scenárista Charlie Kaufman a režisér Spike Jonze v komedii V kůži Johna Malkoviche, kde Malkovich hraje sám sebe.

Dvakrát v životě také byl na plátně slavným filmovým režisérem, pokaždé se jednalo o rozpustilé mystifikace. Ve snímku Ve stínu upíra hrál klasika filmového expresionismu Friedricha Wilhelma Murnaua, v titulu Říkejte mi Kubrick zase muže, který se vydává za Stanleyho Kubricka.

V roce 1998 založil Malkovich s Lianne Halfonovou a Russem Smithem produkční společnost Mr. Mudd. Během deseti let stála za výrobou filmů Libertin, Art School Confidential nebo Oscarem oceněného nezávislého hitu Juno.

Foto: Aktuálně.cz, archiv

Malkovich neváhal podílet se na mnoha komerčních filmech, jimiž si v mezičasech vydělával na svou uměleckou, méně výnosnou dráhu. V drobných záporných rolích se objevil například ve špionážní komedii Johny English, sci-fi parodii Stopařův průvodce po Galaxii či fantasy Eragon.

Tady v paměti utkvěl coby mušketýr Athos v Muži se železnou maskou a jako hlavní zlosyn Cyrus the Virus z akčního trháku Con Air, kde stál proti Nicolasi Cageovi.

V rámci Pocty Johnu Malkovichovi uvedou Karlovy Vary dva filmy: politický thriller Tanečník seshora s Javierem Bardemem v hlavní roli, který Malkovich režíroval jako svůj debut, a dokumentární film Cesta domů, pod nímž je podepsán jako jeden z producentů.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Vary tradičně dovezou vítěze světových festivalů
Variety veze do Varů Karkulku a hororové Děti
Amélie z Montmartru vybere svého následovníka
Zlatou palmu si z Cannes odváží film o kořenech zla
Nečekaný vítěz Berlinale: o životě s násilím v Peru
 

Právě se děje

Další zprávy