Disneyho opouští tvůrce filmů Příběh hraček a Hledá se Nemo. Doplatil na to, že objímal zaměstnance

Reuters Kultura Reuters, Kultura
11. 6. 2018 13:27
Od chvíle, kdy John Lasseter začal pracovat u Disneyho, filmy vyrobené jeho studii utržily zhruba 14 miliard dolarů.
John Lasseter v březnu chyběl na udílení Oscarů, snímek je staršího data.
John Lasseter v březnu chyběl na udílení Oscarů, snímek je staršího data. | Foto: Reuters

Spoluzakladatel studia Pixar a šéf animačního studia Walt Disney Company John Lasseter, který byl pro svou tvořivost a komerční úspěch považován za "novodobého Walta Disneyho", koncem roku skončí ve funkci.

Lasseter byl hlavním hybatelem filmů Příběh hraček, Ledové království, Auta nebo Hledá se Nemo, které získaly několik cen Oscar a v kinech utržily miliardy dolarů.

V posledních šesti měsících si však Lasseter vzal služební volno kvůli "přešlapům", jichž se dopustil. Těmito slovy reagoval na nařčení, že zaměstnance včetně žen objímal proti jejich vůli. "Lasseter byl znám jako žoviální osoba a podřízené, fanoušky, hvězdy i novináře zdravil tím, že je mohutně objímal," konstatuje deník New York Times.

Wall Street Journal už roku 2011 zveřejnil fotogalerii Lasseterových objetí - během jednoho dne jich prý udělil osmačtyřicet.

Časopis Hollywood Reporter ale spekuloval o tom, že Lasseter se svých zaměstananců také nevhodně dotýkal, komentoval jejich zjev, některé dokonce líbal.

V listopadu Lasseter svým podřízeným zaslal obsáhlý e-mail. V něm se omluvil za to, pokud někoho svým chování uvedl do rozpaků.

K nařčení došlo na vrcholu společenské kauzy vedené pod hashtagem #MeToo, kvůli níž na svých postech skončilo mnoho politiků, byznysmenů a především lidí ze zábavního průmyslu, od producenta Harveyho Weinsteina po komika Billa Cosbyho.

Lasseter se v březnu neukázal na předávání Oscarů, kde snímek jeho studia nazvaný Coco získal cenu pro nejlepší animovaný titul. A minulé úterý Lasseter chyběl na světové premiéře nového filmu od Pixaru nazvaného Úžasňákovi 2, jejž začnou česká kina promítat 2. srpna.

Podle New York Times kauza rozdělila zaměstnance Disneyho na dva tábory. Jeden tvrdí, že Lasseterovo chování se s postupem let zhoršilo a šéf Pixaru byl "čím dál více dominantní".

Zastánci ale tvrdí, že Lassetera neprávem smetla kauza #MeToo a že neudělal nic tak špatného, aby musel být vyhozen. Nyní si Disney může pohoršit na burze, neboť investoři si nebudou jisti kondicí animační odnože firmy. Také hrozí, že Lasseter odejde ke konkurenci a přenese tam své know-how.

"John Lasseter se stává konzultantem Walt Disney Company. V této funkci bude působit do 31. prosince, kdy společnost opustí," oznámila nyní firma.

Ta zatím nevybrala Lasseterova nástupce, podle deníku New York Times ale v Disneym bude patrně povýšena Jennifer Leeová, režisérka snímku Ledové království i chystaného Ledového království 2.

Více pravomocí v Pixaru zase převezme Pete Docter, režisér titulů Vzhůru do oblak a V hlavě.

Generální ředitel Bob Iger zdůrazil, že Lasseter sestavil "tým skvělých vypravěčů a inovátorů s vizí a talentem, jež nastavili laťku v animovaném filmu pro několik dalších generací".

Jedenašedesátiletý Lasseter tvrdí, že poslední půlrok mu poskytl příležitost k osobní i pracovní reflexi. V jejím důsledku si prý přehodnotil priority.

"Zůstávám nadále oddaný umění animace, inspirován tvůrci v Pixaru a Disneym. Přesto jsem se koncem roku rozhodl skončit. Je to ten pravý okamžik zaměřit se na nové tvůrčí výzvy," konstatoval Lasseter.

Ten do firmy přišel roku 2006, kdy Disney odkoupil jeho společnost Pixar Animation Studios. Dosud Lasseter působil jako hlavní umělecký ředitel Pixar Animation Studios a Walt Disney Animation Studios.

Od chvíle, kdy Lasseter začal pracovat u Disneyho, filmy vyrobené jeho studii utržily zhruba 14 miliard dolarů, jak vyplývá z dat severu BoxOfficeMojo.com.

 

Právě se děje

Další zprávy