Joey Tribbiani z Přátel je zpátky na ČT

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 4. 2006 14:00
Praha - Joey Tribbiani z oblíbeného seriálu Přátelé se vrací na veřejnoprávní obrazovky v sitcomu Joey.

První, čtyřiadvacetidílnou řadu seriálu Joey začne 30. dubna od 18.10 vysílat program ČT 1. Do té doby musíme věřit tiskové zprávě, podle níž ve volném pokračování Přátel nalezneme podobný typ humoru, vtipné zápletky i dialogy. Nebo se podívat na placený kanál HBO, který už cyklus vysílá.

Joey
Joey | Foto: Česká televize

Jak šel čas...

Přátelé se stali jedním z nejúspěšnějších a divácky nejoblíbenějších amerických sitcomů, což si také náležitě účtovali na cenách reklam. Poslední epizoda znamenala v roce 2004 rekord v jednorázové částce za reklamu vysílanou v průběhu komediálního seriálu: dva miliony dolarů.

Příhody tří kluků a tří dívek (později už mladých žen a mladých mužů) z New Yorku se dočkaly celkem deseti řad a jejich představitelé budou se svými postavami spojováni asi navždycky; ať už si to přejí, nebo ne. Možná i proto se rozhodli dát seriálu sbohem, i když ke konci za účinkování pobírali pěknou sumičku. A - povzbuzeni seriálovou slávou - začali se věnovat "sólovým" hereckým kariérám.

Joey
Joey | Foto: Česká televize

Na druhé straně bylo pořád těžší předstírat, že ztělesňují postavy, jejichž věk se pohybuje okolo třicítky; o herečkách nemluvě. A právě vyjednaný jeden milion dolarů pro každého za jednu epizodu od roku 2002 znamenal pro NBC přece jen příliš vysoké náklady navzdory ohromné popularitě sitcomu.

To, že úspěšné seriály končí v době, kdy jsou na vrcholu sledovanosti, ostatně není nijak neobvyklé. Producenti raději inscenují "velké finále", než aby sledovali, jak se pořad propadá v žebříčcích a posunuje se do stále okrajovějších časů. Příkladem mohou být i tak slavné série jako Akta X.

... a kam míří Joey

Byli ovšem i tací Přátelé, kteří naopak chtěli přes to všechno dál pokračovat v příběhu své postavy. Jedním z nich byl Matt LeBlanc čili nepříliš úspěšný herec Joey Tribbiani. Když tedy tvůrci seriálu hledali způsob, jak dál vytěžit úspěch Přátel, bylo logické, že pro pokračování s jedním z hrdinů (takzvaný spin-off) oslovili právě jeho.

Jeho Joey se tedy přesouvá z New Yorku do Los Angeles, kde se může mnohem důkladněji věnovat herecké kariéře. Dosud byla Joeyho největší a nejúspěšnější rolí postava doktora Drakea Remoreye v seriálu Tak jde čas - ale "město snů" mu jistě nabídne další příležitosti k rozletu. V tom ho tlumí jen jeho sestra, atraktivní kadeřnice Gina Tribbianiová.

Tuhle zcela novou postavu ztvárnila Drea de Matteoová ze seriálu Rodina Sopranů. Gina stejně jako Joey nezapře své vzdálené italské předky, poněkud příliš starostlivě se věnuje svému dospívajícímu synovi Michaelovi a zároveň si získává úspěchy u mužů. Od 30. dubna se uvidí, zda i u diváků a divaček ČT.

Veřejnoprávní stanice seriál nasazuje teprve nyní, protože musela počkat, až bude Joey volný po vysílání na HBO; tomu distributoři jako placenému kanálu dali přednost. Podle vyjádření ČT je seriál určen i stejné věkové skupině diváků jako Přátelé(15 - 34 let). Proto je také vysílán v podvečerních hodinách, kdy je pro tento formát v programu volné "okno".

 

Právě se děje

Další zprávy