Joaquin Phoenix si podruhé zahraje Jokera, v novém filmu se objeví Lady Gaga

Reuters Kultura Reuters, Kultura
4. 8. 2022 21:03
Společnost Warner Bros. natočí pokračování tři roky starého filmu o komiksovém antagonistovi Jokerovi. Batmanova úhlavního nepřítele si opět zahraje Joaquin Phoenix, po jehož boku se objeví Lady Gaga. Snímek nazvaný Joker: Folie à deux bude mít premiéru 4. října 2024.
Joaquin Phoenix jako Joker.
Joaquin Phoenix jako Joker. | Foto: Warner Bros.

Za ztvárnění jednoho z nejkontroverznějších padouchů v komiksovém světě DC Joaquin Phoenix získal Oscara. Film režiséra Todda Phillipse z roku 2019 ukázal, jak se nájemný klaun a neúspěšný stand-up komik Arthur Fleck snaží najít své místo v roztříštěné společnosti města Gotham. V důsledku špatných rozhodnutí se mění v nelítostného zabijáka Jokera, který rozvíří vlnu násilí.

Snímek byl nominován na Oscara za režii i nejlepší film. Kromě sošky pro Joaquina Phoenixe však nakonec proměnil jen nominaci za hudbu, kterou složila Islanďanka Hildur Guðnadóttir. Dařilo se mu komerčně, titul s rozpočtem okolo 70 milionů dolarů celosvětově utržil 1,07 miliardy dolarů, tedy 25,7 miliardy korun. Kritik Kamil Fila jej na Aktuálně.cz označil za "pravděpodobně nejoriginálnější komiksový film všech dob".

O příběhu chystaného pokračování studio Warner Bros. víc nezveřejnilo. Folie à deux z podtitulu je označení pro indukovanou duševní poruchu, sdílené přeludy, klamy či bludy, doslova šílenství ve dvou. Režie se opět ujme Todd Phillips, scénář napíše s kolegou Scottem Silverem podepsaným již pod prvním dílem.

Ve čtvrtek večer časopis Variety informoval, že žánrově půjde o muzikál, v němž Jokerovu parťačku Harley Quinn ztvární slavná zpěvačka Lady Gaga. Ta následně svou účast na projektu skutečně potvrdila na Twitteru, kde zveřejnila krátké video. V něm animované siluety dvou postav tančí na nahrávku jazzového standardu Cheek to Cheek z roku 1935.

Příspěvek však nelze jednoznačně interpretovat tak, že Lady Gaga bude hrát právě Harley Quinn, přestože na to vše ukazuje, varuje Variety.com.

Harley Quinn, známá z komiksů vydavatelství DC, je vystudovaná psychiatrička, která se kvůli lásce k Jokerovi promění v sociopatku. Její nová představitelka Lady Gaga už má s muzikály zkušenost, roku 2018 po boku Bradleyho Coopera účinkovala v remaku filmu Zrodila se hvězda, doplňuje web Deadline.com.

Sedmačtyřicetiletý Joaquin Phoenix je znám jako představitel přemýšlivých, emocionálně nestálých postav. Oscara za roli Jokera dostal jako již druhý herec. Totéž se před ním podařilo Heathu Ledgerovi, jenž tutéž postavu hrál roku 2008 ve filmu Temný rytíř. Oscara dostal za výkon ve vedlejší roli. Ledger zemřel osmadvacetiletý v lednu 2008, podle soudních lékařů se otrávil léky na spaní.

Warner Bros. oznámili nového Jokera krátce poté, co se rozhodli zrušit již natočený komiksový snímek Batgirl. Ten se měl letos objevit ve videotéce HBO Max, podle bulvárního listu New York Post však na prvních testovacích projekcích zaznamenal tak špatné ohlasy, že se ho firma rozhodla oželet a odepsat investované desítky milionů dolarů.

Joker je zřejmě nejoriginálnější komiksový film všech dob, tvrdí Kamil Fila. Joaquin Phoenix přešel hranici, za kterou se většina herců neodváží. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy