Joan a Jack si nepletou život s románem. Nebo naopak?

Michal Šobr
10. 7. 2011 14:05
10.7. - Na DVD vychází Honba za klenotem Nilu
Foto: Aktuálně.cz

DVD - Sympatický dobrodruh Jack T. Colton dodržel slovo a pozval spisovatelku romantických slaďáků Joan Wilderovou na plavbu kolem světa. Tehdy jsme je viděli naposledy. Po půl roce je jim ale jedna paluba malá.

Nekomplikovaný Jack je vcelku spokojený s trojčlenkou modré nebe, teplá voda a studené pivo (když ho Joan nezapomene koupit). Jenomže Joan stále častěji napadá, kolik romantiky může jedna ženská ještě vydržet a nemůže ze sebe vymáčknout další román. Dostala, co chtěla, a teď jí vadí, že to má.

A tak přijme nabídku arabského panovníka Omara, aby s ním plula po Nilu a tvořila dějiny tím, že napíše jeho oslavný životopis. Tenhle chlápek má sice charisma vůdce, ale vypadá jako pěkný hajzl - kterým taky skutečně je. Nezbytný záporák a zápletka jsou na světě a Colton si musí vykasat rukávy, neboť Joan je v nebezpečí a on má zase o co bojovat.

A bude se mít co ohánět, protože kromě Omarových poskoků se na něj přilepil starý známý z minulé epizody Ralph, jenž nemůže zapomenout, že kvůli němu seděl v kolumbijské báni s týpky, které by nepřijali ani na infekčním. Jack si ale drží fazonu - ostatně volné pokračování Honby za diamantem se točilo pouze s ročním odstupem - a rozhodně nemíní nechat Joan ve spárech chátry z nilské delty. Spolu s ní hodlá Omarovi vyfouknout i klenot Nilu byť netuší, co to ve skutečnosti obnáší…

Foto: Aktuálně.cz
Foto: Aktuálně.cz

Honba za klenotem Nilu je modelový případ, kdy se téměř vzápětí na vlně úspěchu úvodní epizody veze její pokračování. A to pokud možno ve stejném kompozičním aranžmá, s obdobně konstruovaným „foršpanem" a stejnou základní hereckou sestavou Turnerová, Douglas, DeVito, kterou nově doplňuje onen arabský záporák, partička kolorovaných Nubijců a plejáda snaživců, kteří se jmenují Tarak, Barak, Karak, Arak a Sarak.

Pestrou společnost měl na povel nový režisér Lewis Teague, který točil hlavně v marockých exteriérech a snažil se ze všech sil navázat na atmosféru a styl klasického hollywoodského dobrodružného žánru, jak si ho Joan a Jack užívali na své předchozí kolumbiské misi. Na place chybí režisér Zemeckis a jeho scenáristka Diane Thomasová, zato vydatně pomáhá kameraman s ambicí režiséra Jan de Bont.

Jack má pořád charisma všeho schopného dobrodruha a Joan je žádoucí žena, kterou stojí za to zachraňovat - když zrovna nekřepčí s domorodci rituální svatební tanec. Jde jim to spolu dobře. Možná proto, že si nepletou skutečný život s románem - nebo že by to bylo právě naopak?


 

Právě se děje

Další zprávy