Jó tehdá, když jsme byli rychlí a zběsilí

Jiří Flígl
3. 4. 2009 15:50
Čtvrtý díl série láká především příznivce prvního dílu
Foto: archiv

Recenze - Čtvrtý díl rychlé a zběsilé série překvapí především tím, jak upřímnou a všeříkající má kampaň. Slogan "nový model, původní součástky" není jen tradičně patetická a prázdná hláška, nýbrž i absolutní pojmenování filmu.

První Rychle a zběsile ve své době představovalo automobilovou variaci dnes kanonického akčního thrilleru Bod zlomu (1991) zasazeného do prostředí vyznavačů adrenalinových sportů.

Foto: archiv

Stejně jako snímek s Patrickem Swayzem a Keanu Reevesem stavěl i film s Vinem Dieselem a Paulem Walkerem na premise, že policista infiltruje skupinu zločinců, ale výkon povinností mu začne komplikovat to, jak se s kriminálníky osobně sblíží.

Schematický příběh ozvláštňovaly charismatické postavy a především atraktivní, romanticky idealizované prostředí čpící svobodou, dobrodružstvím a správňáckou morálkou stavící přátelství a respekt nad zákon.

Závod generací před plátnem

V nadcházejících letech a dvou pokračováních se z názvu Rychle a zběsile stal franšízový label, kde titul po vzoru videoherních automobilových sérií nenaznačoval návaznost děje či postav, ale jen dával příslib charakteristických prvků. V tomto případě závody modifikovaných aut, pohledné ženy a kriminální prostředí.

Foto: Aktuálně.cz

Jak se ale filmová série přizpůsobovala proměnám doby, kdy byl tuning zastíněn stylingem, jenž se stal módní záležitostí určitých vrstev mládeže, upadala do naivity a povrchnosti. Vrchol v tomto ohledu přišel se třetím dílem, který vývojem příběhu, povahou konfliktů i typem postav vycházel z hollywoodských mládežnických filmů ze středoškolského prostředí.

Není divu, že čtvrtý díl Rychlí a zběsilí, který láká na návrat plné sestavy hlavních původních představitelů (Diesel, Walker, k tomu Jordana Brewsterová a Michelle Rodriguezová), vnesl velká očekávání mezi fanoušky originálu.

Zarezlé součástky

Právě diváky jedničky, kteří jsou teď starší o osm let, film oslovuje především. Že novinka počítá především s publikem, které o silničních závodech už jen sní při hraní prověřených videoherních sérií či za volantem rodinného sedanu, se projevuje především ve způsobu odkazování na první díl a nenápadnými posuny v profilaci postav.

Foto: archiv

Film obzvlášť v první polovině neustále zdůrazňuje, že tu diváci vidí své oblíbence. Ovšem s výjimkou hrstky momentů, které nostalgicky kopírují Rychle a zběsile, tyto scény promlouvají mudrlantskou dikcí ve stylu "za našich mladých let to bylo jinak". Ony opěvované původní součástky se tak spíš ukazují jako díly s výmluvně dávným datem výroby.

Namísto mladické dravosti a nevázanosti vyzařují Rychlí a zběsilí především zasněnou melancholii a léty nabyté zklidnění. Kdysi impulsivní a tvrdohlavý kriminálník Dom v podání Diesela tentokrát postupuje striktně racionálně a místo tvrdých úderů si respekt zjednává sveřepou vizáží.

Agent FBI ztvárněný Walkerem zase frikulínský melír a tričko vyměnil za konformnější kreaci a oblek. Jeho nejpříznačnější scénou je setkání s dávnou láskou, jež nemá podobu výbušného fyzického vzplanutí, ale vzpomínání nad šálkem kávy v tuctové kavárně.

Sex je pro děcka, starý si vypijou

Usedlost postav dokládá také to, jakou roli v jejich nynějších životech hraje opačné pohlaví a auta. Kvůli zraku zastřenému melancholií po zašlých romancích mužští hrdinové impotentně přehlížejí spoře oděné "křoví" i lesbické orgie na soukromých a veřejných večírcích.

Foto: Aktuálně.cz

Plnou pozornost naopak věnují automobilům, které nevidí pouze jako stroje, ale coby kus vlastní minulosti. Hrdinky, jež v Rychle a zběsile představovaly sebevědomé a emancipované kolegyně svým macho protějškům, tentokrát na volant takřka nesáhnou a zastupují ideu bezpečného domova i vzpomínku na zašlé časy.

Namísto adrenalinovosti nebo přinejmenším rozjařenosti předchozích filmů představují Rychlí a zběsilí tradiční béčkový thriller, kde auta slouží jako rekvizita. A řeči o "opravdových řidičích", kteří na rozdíl od mladých frajírků automobily opravdu žijí, působí spíš jako zarputile glorifikovaný mýtus než vyjádření životního postoje.

Přičtěme nepřesvědčivou vyhrocenost automobilových honiček a závodů, které kvůli úspoře z velké části vznikaly nikoli na asfaltu, nýbrž v útrobách počítačů, a celek se ukáže jako laciná, nicméně řemeslně poctivá žánrovka.

Foto: archiv

Rychlí a zběsilí v rámci série neznamenají posun k lepšímu ani horšímu, ale ani zpátky na začátek. Je to opravdu pouze nový, resp. dobově příznačný model určený především zastáncům původních součástek.

Náctiletí tuneři a styleři se ve filmu mohou chytit několika málo scén z nočního života své komunity, nicméně kvůli okukování krásek na pneumatikách i podpatcích nemusejí chodit do kina.

Nezaujatým divákům, kteří se chtějí odreagovat u rázného a bezmyšlenkovitého filmu s odérem spálených pneumatik, lze zase spíše doporučit skvostně brakovou Rallye smrti, která je čerstvě dostupná na DVD a Blu-ray v lehce prodloužené verzi.

Rychlí a zběsilí
Fast & Furious
Žánr: Akční
Režie: Justin Lin
Obsazení: Vin Diesel, Paul Walker, Jordana Brewsterová, Michelle Rodriguezová, John Ortiz, Laz Alonso, Gal Gadotová ad.
Délka: 107 minut
Premiéra ČR: 02.04.2009
 

Právě se děje

Další zprávy