JLo hledá vrahy. A svět jí tleská

AP, Spiegel, Hej
17. 2. 2007 0:00
Berlín - Jennifer Lopezovou ocenila organizace Amnesty International za produkci a herecký výkon ve filmu Bordertown.

Nezávislý americký snímek o vraždách žen na mexické hranici se představil v soutěžní sekci na filmovém festivalu Berlinale.

Osmatřicetiletá zpěvačka a herečka tu ztvárnila investigativní novinářku, která podává zprávu z Ciudad Juarez, města na hranici mezi Mexikem a USA.

Organizace Amnesty International spočítala, že od roku 1993 bylo v pohraničních sídlech Ciudad Juarez a Chihuahua zabito přes čtyři sta žen a dívek, některé z nich byly předtím uneseny a znásilněny.

Tyto činy zůstávají neobjasněny a pachatelé v nich pokračují. Lopezová tento fakt označila za jeden z nejvíc šokujících a nejděsivějších zločinů proti lidskosti.

Teorií o příčině vražd je několik. Může jít o oběti masového vraha, drogových dealerů, bohatých lovců trofejí, nákupčích orgánů i manželů a partnerů. Většina obětí byla ve věku kolem dvaceti a pracovala v malých místních továrnách.

Zprávy novinářů i organizací zabývajících se lidskými právy z vražd obviňují zejména lhostejnost vlády a obecnou kulturu země, kde chudé ženy nemají žádnou hodnotu. V Juarezu žije ve špatných podmínkách kolem jednoho a půl milionu lidí.

Jennifer Lopezová dostala cenu za film Bordertown.
Jennifer Lopezová dostala cenu za film Bordertown. | Foto: Aktuálně.cz

Snímek režíroval Gregory Nava, který už s Lopezovou natočily filmy Mi Familia a Selena. Na Bordertownu spolu začali pracovat už v roce 1998. "Říkal jsem si, že to je strašné a šokující, co se tam s těmi ženami děje. A že s tím musím něco udělat," říká režisér. Krom Jennifer Lopezové v Bordertown hrají také Antonio Banderas a Martin Sheen.

Film se podle německého časopisu Spiegel stal na festivalu hitem, do německých kin vstoupí ještě v březnu. Do amerických kin se ale v nejbližší době nechystá, i když smlouva s distributorem už je téměř před uzavřením a v USA je nyní hlad po filmech s tématy latinoamerické komunity.

"Hollywood se moc nezajímá o sociální dramata," říká Nava. "Větší zájem tu je o filmy o superhrdinech. I proto jsme tenhle film natočili jako nezávislý a také ho tak distribuujeme," upřesňuje Nava. "Není to zrovna letní film," dodává. "A proti Spidermanovi Bordertown opravdu nasazovat nechceme."

Jennifer Lopez
Jennifer Lopez | Foto: Reuters

Lopezová se prý cítila poctěna tím, že jí cenu Artist for Amnesty od skupiny bojující za lidská práva předal předseda vlády Východního Timoru Jose Ramos-Horta, laureát Nobelovy ceny míru.

Předávání se zúčastnila i Norma Andrade, jejíž sedmnáctiletá dcera byla nazelena mrtvá v roce 2001. Poté spoluzaložila organizaci Nuestras Hijas de Regreso a Casa (Vraťte nám naše dcery), která zastupuje matky a rodiny zavražděných žen. "Je to pozoruhodná a inspirativní žena," řekla o Normě Andrade herečka a zpěvačka Lopezová.

 

Právě se děje

Další zprávy