JLo hledá vrahy. A svět jí tleská

AP, Spiegel, Hej
16. 2. 2007 14:15
Berlín - Jennifer Lopezovou ocenila organizace Amnesty International za produkci a herecký výkon ve filmu Bordertown.

Nezávislý americký snímek o vraždách žen na mexické hranici se představil v soutěžní sekci na filmovém festivalu Berlinale. Osmatřicetiletá zpěvačka a herečka tu ztvárnila investigativní novinářku, která podává zprávu z Ciudad Juarez, města na hranici mezi Mexikem a USA.

Organizace Amnesty International spočítala, že od roku 1993 bylo v pohraničních sídlech Ciudad Juarez a Chihuahua zabito přes čtyři sta žen a dívek, některé z nich byly předtím uneseny a znásilněny.

Jennifer Lopezová dostala cenu za film Bordertown.
Jennifer Lopezová dostala cenu za film Bordertown. | Foto: Aktuálně.cz

Tyto činy zůstávají neobjasněny a pachatelé v nich pokračují. Lopezová tento fakt označila za jeden z nejvíc šokujících a nejděsivějších zločinů proti lidskosti.

Teorií o příčině vražd je několik. Může jít o oběti masového vraha, drogových dealerů, bohatých lovců trofejí, nákupčích orgánů i manželů a partnerů. Většina obětí byla ve věku kolem dvaceti a pracovala v malých místních továrnách.

Zprávy novinářů i organizací zabývajících se lidskými právy z vražd obviňují zejména lhostejnost vlády a obecnou kulturu země, kde chudé ženy nemají žádnou hodnotu. V Juarezu žije ve špatných podmínkách kolem jednoho a půl milionu lidí.

Snímek režíroval Gregory Nava, který už s Lopezovou natočily filmy Mi Familia a Selena. Na Bordertownu spolu začali pracovat už v roce 1998. "Říkal jsem si, že to je strašné a šokující, co se tam s těmi ženami děje. A že s tím musím něco udělat," říká režisér. Krom Jennifer Lopezové v Bordertown hrají také Antonio Banderas a Martin Sheen.

Film se podle německého časopisu Spiegel stal na festivalu hitem, do německých kin vstoupí ještě v březnu. Do amerických kin se ale v nejbližší době nechystá, i když smlouva s distributorem už je téměř před uzavřením a v USA je nyní hlad po filmech s tématy latinoamerické komunity.

Bordertown
Bordertown | Foto: Aktuálně.cz

"Hollywood se moc nezajímá o sociální dramata," říká Nava. "Větší zájem tu je o filmy o superhrdinech. I proto jsme tenhle film natočili jako nezávislý a také ho tak distribuujeme," upřesňuje Nava. "Není to zrovna letní film," dodává. "A proti Spidermanovi Bordertown opravdu nasazovat nechceme."

Lopezová se prý cítila poctěna tím, že jí cenu Artist for Amnesty od skupiny bojující za lidská práva předal předseda vlády Východního Timoru Jose Ramos-Horta, lauerát Nobelovy ceny míru.

Předávání se zúčastnila i Norma Andrade, jejíž sedmnáctiletá dcera byla nazelena mrtvá v roce 2001. Poté spoluzaložila organizaci Nuestras Hijas de Regreso a Casa (Vraťte nám naše dcery), která zastupuje matky a rodiny zavražděných žen. "Je to pozoruhodná a inspirativní žena," řekla o Normě Andrade herečka a zpěvačka Lopezová.

 

Právě se děje

Další zprávy