Jít hlouběji než Hollywood. Netflix uvádí africké filmy, vymykají se stereotypům

ČTK ČTK, AP
20. 10. 2020 16:47
Streamovací platforma Netflix tento měsíc uvedla dva hrané snímky africké produkce. Slibuje si od nich, že u předplatitelů vzbudí zájem o filmy, které druhý nejlidnatější kontinent světa zpracovávají hlouběji než stereotypní hollywoodská produkce, píše agentura AP.
Ve filmu Oloturé se novinářka přestrojí za lehkou dívku, aby odhalila síť obchodníků s lidmi. Dostane se do polosvěta, kde ženy znají jen ponižování. | Video: Netflix

Keňské drama Poacher (Pytlák) od Toma Whitwortha vypráví o nelegálním lovu slonů. Nigerijský thriller Oloturé (Vytrvalost) režiséra Kennetha Gyanga pojednává o naivní mladé novinářce, jež v utajení vystupuje jako sexuální pracovnice. Aby odkryla nelidské poměry v tomto oboru, ponoří se do něj tak hluboko, až svět zotročených žen najednou nemůže opustit.

Film Oloturé je na Netflixu dostupný s českými titulky, Pytlák v nabídce přibude další dny. Podle producentů se obě díla vymykají zjednodušeným zobrazením života v afrických státech, kterými často trpí evropské či americké filmy.

Poacher je prvním snímkem z Keni, který největší streamovací platforma se 193 miliony platícími uživateli kdy nabídla. Vypráví o běžném životě lidí spjatých s pytlačením. "Dělat z někoho viníka je jednoduché," říká koproducentka, spoluautorka a herečka Davina Leonardová, podle níž krátkometrážní snímek vypráví o lidech a jejich pohnutkách.

Herec Brian Ogola doufá, že Poacher lidi přinutí jednat. "Ani tak to nestačí, jestli chceme, aby naše vnoučata viděla slony v jejich přirozeném prostředí," říká.

Film končí statistikou Světového fondu na ochranu přírody, že pokud bude nelegální lov slonů pokračovat jako dosud, tito velcí savci do roku 2040 vyhynou.

Nigerijský snímek Oloturé o stejnojmenné hrdince hrané Sharon Oojaovou sleduje život sexuálních pracovnic v ulicích nigerijské metropole Lagos, které se stávají oběťmi mezinárodního obchodu s lidmi.

Lidskoprávní organizace Human Rights Watch celosvětově řadí Nigérii na první místo, co se týče původu obětí obchodu s lidmi v Evropě i jiných částech světa, připomíná agentura AP.

"Jsem velmi šťastný, že jsme tohle téma otevřeli a vláda dostojí své zodpovědnosti, a nigerijské úřady, které mají za úkol bojovat proti obchodu s lidmi, tak možná budou lépe financovány nebo se vzchopí a budou lépe pracovat," věří koproducent filmu James Omuta.

Americká vražda: Rodina od vedle je dokument o skutečném kriminálním případu. “Na filmu je výjimečné, jak je natočen,” tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy