Jiří Lábus vstoupí na půdu pohádky jako vládce Říše zla

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 11. 2008 14:17
Do kin spějí dva nové české loutkové filmy
Na půdě
Na půdě | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Kozí příběh ještě řádí v kinech a snaží se poněkud nemotorně dokázat, že i budoucnost české animace patří 3D technologii. V pozadí se už ale chystá návrat loutkových legend.

V žižkovském ateliéru už rok vznikají další příběhy oblíbeného Fimfára, které by s podtitulem Do třetice všeho dobrého mělo přijít do kin příští rok; opět v režii několika režisérů v čele s Vlastou Pospíšilovou.

Rok a půl už vzniká i první novodobý český celovečerní loutkový film, jak se hrdě nazývá snímek Na půdě Jiřího Barty.

Na půdě
Na půdě | Foto: Aktuálně.cz

Loutkové filmy z poslední doby sestávaly jen z kratších povídek, jako tomu bylo v případě Balejova Jedné noci v jednom městě či obou dílů Fimfára.

Barta je animátorskou legendou, mimo jiné díky snímkům Zaniklý svět rukavic či Poslední lup.

Tento týden oslavil 60. narozeniny, ke kterým si nadělí svůj vůbec první celovečerní film, nepočítáme-li třiapadesátiminutového Krysaře z roku 1985 či zatím nenaplněný pokus o celevečerní adaptaci golemovské legendy.

Na půdě cílí zejména na dětské publikum. Hlavním hrdinou je medvídek Mucha s hlasem Borise Hybnera. Jeho kamaráda Šubrta namluví Ivan Trojan, rytíře Krasoně Vladimír Javorský.

Stejně jako v Kozím příběhu i ve filmu Na půdě zazní hlas Jiřího Lábuse, který propůjčil vládci Říše Zla nejen hlas, ale i hlavu.

Na půdě
Na půdě | Foto: Aktuálně.cz

Na staré půdě si hrdinové filmu, odložené hračky zařídily útulný domov, ale jen do chvíle, kdy do jejich života vstoupí temný vládce Říše Zla. 

Tomu se musí postavit, aby zachránily ze zajetí nejen kamarádku Pomněnku, ale i svůj starý svět a jeho harmonii. Scénář napsal Edgar Dutka, autor oceněný za svou prozaickou tvorbu i Státní cenou za literaturu.

Cesta od scénáře k filmu trvala vzhledem k náročnému financování tři roky; díky nim se ale podařilo získat i koproducenty ze Slovenska a z Japonska, kde je česká animátorská škola velmi oblíbená.

Film je v těchto dnech v péči trikových specialistů ve studiu UPP, které je rovněž koproducentem. Hlavním producentem je společnost Bio Illusion.

Na půdě
Na půdě | Foto: Aktuálně.cz

Na světě jsou už i první ukázky představené novinářům na čtvrteční tiskové konferenci spojené s narozeninovou oslavou Jiřího Barty.

Odborník na triky a speciální efekty Boris Masník ale zdůrazňuje, že triky budou velmi nenápadné.

"Dnešní trend nutí filmaře pracovat s triky tak, aby byly na první pohled viditelné a přímo z plátna řvaly - u příběhu ze staré zaprášené půdy  je ale bylo potřeba utajit a skrýt," říká s tím, že chtěli zachovat "půdní" patinu" a nenarušit rukopis Jiřího Barty.

Postprodukční práce zaberou nějaký čas, už v březnu by si ale film měl odbýt českou premiéru.

"Následovat budou premiéry na Slovensku a za několik dní i v Japonsku," slibuje Ivana Košuličová z distribuční společnosti Cinemart.

 

 

Právě se děje

Další zprávy