Jiní se bojí pomsty. Srbské kino uvedlo bosenský film o genocidě ve Srebrenici

ČTK Reuters ČTK, Reuters
30. 12. 2021 12:43
V Srbsku měl premiéru film Quo vadis, Aida? o masakru ve Srebrenici, při němž roku 1995 bosenskosrbská vojska povraždila na 8000 Muslimů, dnes Bosňáků. Uveden byl toto úterý ve městě Novi Pazar, které je centrem bosňácké menšiny v Srbsku.
Film Quo vadis, Aida? měl premiéru na karlovarském festivalu. | Video: Aerofilms

Ředitel tamního kulturního centra vyzval, aby byl mezinárodně oceňovaný, avšak na Balkáně kontroverzně přijatý snímek bosenské režisérky Jasmily Žbaničové promítán v celé zemi, píše agentura Reuters.

Quo vadis, Aida? bylo uvedeno na karlovarském festivalu, před necelými třemi týdny získalo cenu Evropské filmové akademie pro snímek roku. V Novém Pazaru ho tento týden zhlédlo více než 1000 lidí. "Vstupenky byly vyprodány za hodinu a půl," říká Husein Memič, šéf místního kulturního centra. "Vyzýváme, aby se film uváděl po celém Srbsku. Je naprosto nesmyslné, aby se hrál jen v Novém Pazaru."

Drama vypráví o tlumočnici, jež se po pádu srebrenické enklávy v červenci 1995 snaží zachránit svou rodinu. "Patří mezi nejsilnější vyobrazení balkánského konfliktu a válečných děsů vůbec," napsal kritik Tomáš Stejskal na Aktuálně.cz.

Quo vadis, Aida? dosud nebylo veřejně promítáno ani v bosenské Republice srbské, jedné ze dvou částí státu Bosna a Hercegovina. Představitelé Republiky srbské uvrhli Bosnu do chaosu poté, co na výraz odporu proti zákonu zakazujícímu popírání srebrenické genocidy bojkotují celostátní instituce.

Za masakr ve Srebrenici tribunál v nizozemském Haagu shledal vinnými někdejšího velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče a bývalého politického vůdce bosenských Srbů Radovana Karadžiče.

Režisérka Žbaničová, která se k projekci v Novém Pazaru připojila přes video, uvedla, že v jiných částech Srbska i v Republice srbské by chtěla film promítat spousta kin a distributorů, obávají se ale obviňování i možné pomsty.

"Mým záměrem nikdy nebylo rozdělovat," říká filmařka. "Mým záměrem bylo říct pravdu a aby lidé, kteří o Srebrenici nevědí, nebo ji dokonce popírají, seděli a dívali se na to jako na film o matce, která chce ochránit své dvě děti. Protože přesně to se tam stalo," dodává.

Srbská státní televize RTS podle agentury Reuters dosud vždy promítala předchozí tituly oceněné Evropskou filmovou akademií. Po výzvách k odvysílání Quo vadis, Aida? nicméně uvedla, že nebude činit programové změny pod tlakem médií.

Srbský herec Boris Isakovič, jenž hraje Mladiče, vyjádřil zklamání nad tím, že je snímek brán politicky, nikoli jako umění. "Je jasné, že uvedení tohoto filmu bylo cenzurováno," míní Isakovič. "Ale to vypovídá hodně o síle filmu: že je to mocná zbraň, jejímž prostřednictvím lze vyprávět příběhy."

Pohled na události ve Srebrenici vyvolává spory také v sousední Černé Hoře, jejíž státní televize RTCG odvysílala Quo vadis, Aida? tuto středu. Vláda i parlament malé balkánské země masakr oficiálně uznávají za genocidu. V červnu však vyvolalo politickou krizi odvolání ministra z řad srbské menšiny, který vyjádřil pochybnosti ohledně verdiktu haagského tribunálu prohlašujícího masakr za genocidu.

 

Právě se děje

Další zprávy