Fila: Úchyl, který okouzlil i královskou rodinu. Signály společnost roky přehlížela

Kamil Fila Blahoslav Baťa Kamil Fila, Blahoslav Baťa
23. 4. 2022 7:30
Výstřední televizní hvězda a filantrop Jimmy Savile okouzlil generace Britů. "Byl excentrik, někdo jako Dáda Patrasová nebo Josef Náhlovský v Česku," tvrdí filmový kritik Kamil Fila o hlavní postavě projektu Jimmy Savile: Britský horor.
"Celou dobu v jeho projevu lze pozorovat náznaky, že Savile není úplně v pořádku," tvrdí ve videorecenzi kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa

Dvoudílný dokumentární seriál společnosti Netflix se zabývá životem a kariérou britské televizní osobnosti, která se dopouštěla sexuálního zneužívání.

"První díl pojednává o stoupající hvězdě a národním fenoménu. Savila se i královská rodina ptala, jak psát projevy, aby se více přiblížila lidem," upozorňuje na detail jeho závratné popularity Fila.

Skandál, který nastal po Savilově smrti v roce 2011, však naplno odhalil, jak temnou postavou byl. "Celou dobu v jeho projevu lze pozorovat náznaky, že není úplně v pořádku. Národ si ale vůbec nepřipouštěl, že tato televizní hvězda mohla zneužívat stovky lidí," dodává Fila.

 

Právě se děje

Další zprávy