Festival v Jihlavě rozdal ceny, nejlepším českým filmem se stalo Sólo

ČTK ČTK
28. 10. 2019 23:17
Snímek Sólo režiséra Artemia Benkiho se v pondělí večer stal nejlepším českým dokumentem na festivalu v Jihlavě. V sekci Česká radost uspěl v konkurenci dalších 20 titulů. Porota ocenila silný příběh zobrazený bez patosu.
Protagonistou Sóla je argentinský klavírista a skladatel Martín Perino. | Video: MFDF Ji.hlava

Hlavní postavou Sóla je mladý argentinský klavírista a skladatel Martín Perino, který se potýká s duševní nemocí. Jeho cestu zpět k životu a hudbě zachytil francouzský režisér Artemio Benki, který žije a pracuje v Praze.

Snímek ze Sóla.
Snímek ze Sóla. | Foto: MFDF Ji.hlava

Podle poroty, ve které usedl i loňský vítěz soutěže Karel Žalud, Benki s mimořádnou lehkostí a nenásilností zobrazil příběh trpícího člověka.

Sekce Česká radost byla původně určená pouze dílům českých filmařů. "Letos jsme se rozhodli ji otevřít i filmům, které vznikly v české produkci, ale natáčejí je režiséři, kteří nejsou Češi," vysvětluje ředitel festivalu Marek Hovorka.

Stejně se podle něho zachovala i Česká filmová a televizní akademie, když letos filmem roku vyhlásila road-movie Všechno bude režiséra slovinského původu Olmo Omerzua. "Řekli jsme si, že je možná správně i tu naši Českou radost prozářit filmy těch tvůrců, kteří buďto přímo v České republice žijí, nebo natáčejí filmy v české produkci," dodává Hovorka.

V sekci světových dokumentů porotce přesvědčil snímek Fonja. Soutěžil s dalšími osmi filmy v sekci Opus Bonum, v Jihlavě měl světovou premiéru.

Fonja je výsledkem čtyřměsíčního filmového workshopu, kterého se účastnila desítka mladistvých delikventů z největšího převýchovného zařízení na Madagaskaru. Porotce, rumunský režisér Cristi Puiu, je ocenil všechny včetně režisérky Liny Zacherové.

V desítce jihlavských soutěžních sekcích se letos utkalo 127 dokumentů. Ocenění byla rozdána při pondělním závěrečném večeru.

Film Fonja je výsledkem čtyřměsíčního filmového workshopu. | Video: MFDF Ji.hlava

Cenu za přínos světové kinematografii získal kazašský režisér Sergej Dvorcevoj, který byl také autorem letošní znělky festivalu.

Nejlepším filmem východní a střední Evropy se stal snímek Učit od Rumuna Alexe Brendea.

Studentská porota ocenila film Život by mohl být tak krásný. Diváky nejvíce oslovilo Postiženi muzikou o fungování hudební kapely The Tap Tap.

Cenu Silver Eye, pojedenácté udělenou Institutem dokumentárního filmu nejlepším dokumentům zařazeným do trhu East Silver, dostal v krátkometrážní kategorii poetický film Pripyat Piano české režisérky Elišky Cílkové. V celovečerní kategorii byl oceněn belgicko-švédsko-dánský film Anny Ebornové Transnistra.

Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava, který se letos konal po třiadvacáté, začal 24. října. Navštívilo ho přes 5000 lidí. Poslední projekce se uskuteční v úterý 29. října. Na programu bylo 277 filmů, 91 z nich festival uvedl ve světové premiéře.

 

Právě se děje

Další zprávy