Ježíšek přijde v listopadu. Se Šafránkovou a Abrhámem

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 4. 2013 12:08
Film Přijde letos Ježíšek? vstoupil do střižny
Libuše Šafránková
Libuše Šafránková | Foto: Přijdeletosježíšek.cz

Praha - Scenáristka a režisérka Lenka Kny dotočila romantickou komedii Přijde letos Ježíšek? V hlavních rolích se po dlouhých letech jako partneři setkali Libuše Šafránková a Josef Abrhám.

Po dotáčce v Mexiku filmařka začíná pracovat ve střižně. Natáčelo se 30 dní v prosinci a v lednu v Praze na Malé Straně. Další záběry vznikaly v Mexico City i v malebných venkovských městečcích Bernal a Colón.

Šarmantní šedesátník José se ve filmové příběhu vrací po třiceti letech do Prahy, přestože byl přesvědčen, že rodné město už neuvidí. Podlehl naléhání své mexické manželky Dolores, která věří, že pro jejich dceru, která se snaží otěhotnět, je poslední nadějí zázrak, který by v předvánočním čase mohlo splnit Pražské jezulátko. Nakonec José souhlasí s návratem, který je pro něj radostný i bolestný. Vrací se do míst, která znával, ke vzpomínkám, které ožívají - bývalá láska Květa je na prvním místě. Brzy se ukáže, že v Praze je kromě jezulátka i řada dalších bytostí schopných konat zázraky.

Josef Abrhám při natáčení snímku Přijde letos Ježíšek?
Josef Abrhám při natáčení snímku Přijde letos Ježíšek? | Foto: Přijdeletosježíšek.cz

"José je český emigrant, v Mexiku pevně ukotvený. Minulost ho přeci jen najde, když dostane od kamaráda Rudy impuls, kterému neodolá," podotkla režisérka Lenka Kny. Sošku Pražského jezulátka mají v úctě věřící na celém světě. Ve španělsky mluvících zemích má mimořádný význam, takže zápletky kolem ní vycházejí podle scenáristky z "reálných" příběhů.

I proto snímek vzniká v česko-mexické koprodukci, která se zrodila i díky setkávání producentů na stánku Film Industry karlovarského festivalu. Právě tam se domácí producenti domluvili na spolupráci s mexickým koproducentem Edherem Camposem a společností Machette Producciones, která v roce 2010 získala Zlatou kameru na festivalu v Cannes a i její další film byl vybrán do canneské sekce Semaine de Critique.

"S dalším koproducentem, slovenskou společností Trigon Production, se producenti domluvili na festivalu v Berlíně," uvedla mluvčí projektu Uljana Donátová.

Projekt, na kterém pracuje slovenský kameraman Saša Šurkala, byl podpořen slovenským fondem Pro Slovakia. V dalších rolích se v něm objeví například Igor Chmela, Václav Postránecký, Pavel Kříž a Danica Jurčová. Producentem je společnost Blue Time, hlavním partnerem TV Nova

Film Přijde letos Ježíšek? vstoupí do kin 1. listopadu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy