Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
Ve Starmanovi hrál Jeff Bridges s Karen Allenovou. | Video: Columbia Pictures

Starman (1984)

Titulního mimozemšťana tohoto nezvykle melancholického sci-fi filmu, kde je věda upozaděna a prim hrají mezilidské či lépe řečeno mezidruhové vztahy, měl původně hrát Tom Cruise. Ale ta role jako by byla napsána přímo pro Jeffa Bridgese, který part nakonec dostal.

John Carpenter, král skvělé podvratné béčkové zábavy, natočil svůj nejjemnější snímek, v němž mimozemšťan Bridges, ztroskotaný na Zemi, navazuje vztah s truchlící vdovou v podání Karen Allenové.

Bridges se při vytváření této empatické, upřímné, zvídavé a přitom podivně cizorodé postavy inspiroval studiem ornitologie. A právem byl za portrét jednoho z nejlidštějších a nejzranitelnějších mimozemšťanů v dějinách kinematografie nominován na Oscara, poprvé za hlavní roli. Což v žánru sci-fi nebylo vůbec běžné.

Šéfové studia Columbia si možná tehdy rvali vlasy, že se rozhodli tento nenápadný, ale pro mnohé kultovní snímek natočit místo Spielbergova hitu E. T. Mimozemšťan, ale fanoušci neprávem opomíjeného sci-fi klenotu jsou jim dodnes vděční.

 

Právě se děje

Další zprávy