Nejpřirozenější herec, jaký kdy žil. Bridgese ke Zlatému glóbu nedovedl jen Lebowski

tst tst
5. 1. 2019 16:52
V noci na pondělí devětašedesátiletý americký herec Jeff Bridges obdrží Zlatý glóbus za celoživotní dílo. Jako by se porotci cen, udělovaných Asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, rozhodli vynahradit mu všechny ty dekády, kdy jeho nenápadné, leč mistrovské výkony končily maximálně u nominací. Bridges nakonec získal Zlatý glóbus i Oscara, obojí za film Crazy Heart. Ale rolí, které by si zasloužily vyzdvihnout, měl mnoho. Vybíráme jich deset.
Jeff Bridges a Cybill Shepherdová ve scéně z Posledního představení. | Video: Columbia Pictures

Poslední představení (1971)

Režisér Peter Bogdanovich měl ze všech tvůrců takzvaného Nového Hollywoodu 60. a 70. let minulého století možná nejblíže k evropským současníkům, kteří na starém kontinentě zakládali nové filmové vlny. Jeho snímek Poslední představení však bytostně patří na nový kontinent, do malého ospalého texaského městečka 50. let.

Bogdanovich, který vedle evropských autorů miloval velikány klasického Hollywoodu Orsona Wellese či Johna Forda, svým nenápadným obyčejným filmem o dospívání způsobil při premiéře senzaci, neboť natočil dílo, které dovedlo vyvolat staromilské záblesky minulosti a zároveň působit úplně nově. Také ale představil celou novou generaci hereckých hvězd.

Jeff Bridges byl jednou z nich. Dosud neměl žádný zapamatovatelný part, nyní si za roli jednoho z kapitánů místního týmu amerického fotbalu vysloužil oscarovou nominaci za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Bridges tu zúročil svůj hezounský obličej, jemuž vévodil zářivý úsměv, ale za nímž se ukrývala drsná slupka.

Když publikum třeba sledovalo, jak Bridges leží s hlavou v klíně přítelkyně - hrané debutující Cybill Shepherdovou - a nechává se krmit hranolky, nemohlo si uprostřed té jemné scény nevšimnout, že se tady rodí velcí herci.

 

Právě se děje

Další zprávy