Jednotka příliš rychlého nasazení úkol splnila

Jan Pomuk Štěpánek
9. 6. 2007 0:00
Parodie na akční filmy je milým překvapením léta
Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz)
Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz) | Foto: Bontonfilm

Recenze - Nenechte se zmást pubertálně zastydlým českým názvem. Komedie Jednotka příliš rychlého nasazení má k běžným parodiím daleko. Nabízí tu nejlepší ukázku britsky charismatického humoru a po technické stránce ukázku precizní filmové práce.

Seržant Nicholas Angel (autor scénáře Simon Pegg) je tak vzorovým policistou, až se z toho dělá mdlo celému jeho okolí. Jeho pracovní tempo je tak spalující, že se ho londýnští kolegové rozhodnout zbavit. Ostatně co s kolegou, jehož počet zatčených převyšuje průměr o 400 procent?

Angel tak se svým jediným přítelem, choulostivou květinou, putuje daleko od Londýna (skvěle ilustrováno prostřihy na mobil, který ukazuje stále menší pokrytí signálem) do Sandfordu, hrdé nositelky titulu Vesnice roku, místa v podstatě nulové kriminality. Zdánlivě nulové.

Hned první večer pozatýká kvůli kdejakým přestupkům skoro celé město a co se bude dít, je nasnadě. Kontrast mezi důvěrnou atmosférou, kde se drobné prohřešky s bodrým pokáráním promíjejí, a pedantským workoholismem plodí řadu vtipných situací.

Angel si těžce zvyká, že namísto zločinců honí zaběhlou labuť a namísto ostřílených profiků z Londýna má k ruce zavalitého troubu Dannyho (skvělý komik Nick Frost). Syn místního policejního náčelníka a latentně homosexuální dobrák je nadšeným fandou filmů o policajtech a doufá, že se mu poštěstí zažít skutečnou honičku. "A je pravda, že je na čele místo, které když zasáhnete, rozletí se celá hlava?"

Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz)
Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz) | Foto: Bontonfilm

Je také nasnadě, že k vážným zločinů, přestřelkám i honičkám nakonec dojde. Než se tak stane, tvůrci protáhnou diváka velmi svérázným mixem jednou hodně bláznivé, jindy pietní a laskavé parodie na kupu klasických snímků.

Co ale Hot Fuzz (odmítám akceptovat slaboduchý český název!) odlišuje od jiných parodií, je hlavně způsob, jakým tvůrci inkriminovaná díla citují. Neuchylují se k doslovnosti, po plátně nepobíhají herci, kteří mají kostýmy nebo maskami připomínat konkrétní postavy.

Divák se dočká jen několika doslovných citací. I tak Simon Pegg s režisérem Edgarem Wrightem stimulují kolektivní popkulturní podvědomí tím, že snad v každém záběru evokují žánrová a stylová klišé. Pokud zrovna nekouzlí kamerou tak, aby připomněli klasické motivy, pomáhají si efektními zvuky a ruchy.

Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz)
Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz) | Foto: Bontonfilm

Hot Fuzz přitom střídá sofistikovaný humor s prvoplánovou řachandou; i díky tomu pobaví poučeného filmového fandu stejně jako rozjívené dítko. Gagy o tom, jak babička s rozmašírovanou nosní přepážkou vytáhne chladnokrevně kulovnici, se střídají s vtipy pro ty, kdo mají s nadhledem nakoukány stovky hodin akčních stříleček.

Stylových kotrmelců se nabízí požehnaně, chvílemi je ta formální roztržitost trochu na škodu, ale ve výsledku film drží pohromadě. První polovina neuroticky klipovitým střihem, všechno pak končí absurdně dlouhou krvavou řežbou, kde tvůrci stihnou zacitovat snad všechny myslitelné slavné přestřelky.

Wright s Peggem se v Británii těší statusu milovaných a rozmazlovaných komiků, i proto se jim podařilo zlákat do epizodních roliček spoustu hvězd. Filmem se tak mihne i Peter Jackson nebo Cate Blanchett. 

Kdo v letních kinosálech kromě osvěžujícího chládku hledá také neméně osvěžující komedii, tomu Hot Fuzz poslouží úplně ideálně.

Jednotka příliš rychlého nasazení (Hot Fuzz), VB 2007, Režie Edgar Wright, scénář Simon Pegg a Edgar Wright, Hrají Simon Pegg, Nick Frost, Bill Nighy, Paddy Considine a další. 121 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy