Jednosálová kina bez digitalizace čekají špatné časy

Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2012 11:07
Fond podpořil jen zlomek festivalů a kin
Kino Centrál v Hradci Králové
Kino Centrál v Hradci Králové | Foto: www.kinocentral.cz

Praha - Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie má na kontě stále minimum finančních prostředků. Festivaly, jejichž žádosti rada posuzovala v lednu, mohly být uspokojeny jen z 35 procent.

Situace festivalů je podle místopředsedkyně rady fondu Terezy Czesany Dvořákové o to složitější, že je drasticky postihla změna loterijního zákona, těžká finanční situace sponzorů a restrikce v rozpočtu odboru médií a audiovize ministerstva kultury.

"Je pravděpodobné, že některé festivaly letos zaniknou, většina ostatních bude muset omezit program. Nejvíce budou zasaženy regiony, a to nejen v kulturní oblasti, ale i v turistickém ruchu a ztrátami pracovních míst," komentovala situaci ve zprávě zaslané ČTK.

Loni v říjnu skončila podpora fondu kinematografie ze strany České televize na základě takzvané diginovely. Novela zákona o České televizi sice uzákonila povinnost odvodu dvou procent z výnosů reklamy na komerčních televizních stanicích, ovšem první splátka v těžko odhadnutelné výši dorazí až v polovině příštího roku. Do té doby disponuje fond jen asi polovinou prostředků ve srovnání s předchozími dvěma lety, což činilo zhruba 220 milionů.

Jihlavské kino Dukla: po rekonstrukci vypadá moderně, v technologiích ale zaspalo.
Jihlavské kino Dukla: po rekonstrukci vypadá moderně, v technologiích ale zaspalo. | Foto: Kino Dukla

Dramatické časy čekají jednosálová kina, která je nutno digitalizovat. V průběhu roku totiž nastane dlouhodobě avizovaný úbytek nabídky distribučních kopií na tradičních 35mm filmových pásech. Distribuční společnosti dávají přednost digitální formě projekcí běžné u multikin. Způsobí to, že nedigitalizovaná kina nebudou moci hrát premiérové filmy.

Cena zařízení, která se pohybuje kolem dvou milionů korun, je pro většinu provozovatelů, respektive majitelů kin (v mnoha případech jde o obce) extrémně vysoká. Proto před třemi lety rada fondu kinematografie zahájila program na podporu digitalizace kin.

Kino je především ve městech do 20 000 obyvatel mnohdy jediným centrem kulturního života. Digitalizace umožňuje rozvoj dalších aktivit - vedle promítání filmů výukové pořady pro školy, přímé přenosy divadelních představení a sportovních akcí," podotkl předseda rady fondu Přemysl Šoba.

Ke konci roku bylo digitalizováno přes 100 ze 430 stálých jedno- a dvousálových kin. Situace je podle Šoby alarmující. Lze předpokládat, že kina, která nebudou digitalizována do roku 2013, zaniknou.

Na únorové zasedání Rady fondu dorazilo 82 žádostí na digitalizaci, podpořit jsme však mohli jen polovinu. Navíc podstatně nižší sumou, než bylo obvyklé v předchozích letech. V mnoha případech jde o podporu ve výši kolem desetiny rozpočtu na digitalizaci," dodala Dvořáková.

Z celkového požadavku přesahujícího 96 milionů korun tak mohlo být pro potřeby kin alokováno necelých 20 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy