Jeden z bratří Coenů se osamostatnil. Natočil Macbetha s McDormandovou

Kultura AP, Kultura
23. 7. 2021 11:10
Drama nazvané stejně jako divadelní předloha The Tragedy of Macbeth, ve kterém hlavní role ztvárnili Frances McDormandová a Denzel Washington, bude mít světovou premiéru 24. září na zahájení Newyorského filmového festivalu. Je to první snímek, který režisér Joel Coen natočil bez svého bratra Ethana.
Denzel Washington jako Macbeth a Frances McDormandová v roli Lady Macbeth.
Denzel Washington jako Macbeth a Frances McDormandová v roli Lady Macbeth. | Foto: Apple TV+

Po festivalové premiéře Macbeth zamíří do amerických kin. Celosvětově bude k vidění ve videotéce Apple TV+, píše agentura AP.

V adaptaci jedné z vrcholných her Williama Shakespeara, prvně uvedené zřejmě roku 1606, hraje Denzel Washington skotského generála a pozdějšího krále. Frances McDormandová ztvárnila jeho manželku Lady Macbeth. Ve skutečnosti je čtyřiašedesátiletá McDormandová provdaná za režiséra filmu Joela Coena. Skotského krále Duncana zpodobil Brendan Gleeson známý jako učitel Moody ze série o Harrym Potterovi.

Jedna ze Shakespearových nejkratších, nejsevřenějších a nejkrutějších tragédií volně čerpá z dávných skotských dějin. Statečný a králi oddaný šlechtic Macbeth je sváděn silami zla, které ztělesňují čarodějnice. Podlehne touze po moci a dopustí se královraždy. Zlo plodí zlo a potoky krve, které nejde zastavit. Macbeth marně bojuje se svědomím a rozsévá zkázu.

Nový film pracuje se šerosvitem, což je původně výtvarná technika modelující postavy pomocí kontrastu světla a stínu, a inspirovaly jej mimo jiné shakespearovské adaptace slavného britského divadelního i filmového režiséra Laurence Oliviera nebo Krvavý trůn, tedy Macbeth natočený roku 1957 klasikem japonské kinematografie Akirou Kurosawou.

Je to poprvé, kdy šestašedesátiletý Joel Coen natočil film bez svého bratra, o tři roky mladšího Ethana. Debutovali roku 1984 celovečerním snímkem Zbytečná krutost právě s Frances McDormandovou, později prosluli tituly jako Potíže s Arizonou, Millerova křižovatka, Fargo, Big Lebowski nebo v novém tisíciletí Tahle země není pro starý a Po přečtení spalte. Společně byli bratři Coenové nominováni na čtrnáct Oscarů, získali čtyři, dodává server Deadline.com.

Naposledy bratři před třemi roky na Netflixu uvedli sérii komediálních westernových povídek pod názvem Balada o Busteru Scruggsovi.

"Newyorského filmového festivalu se jako divák i režisér účastním skoro půl století. Je mi ctí, že ho letos mohu zahájit," říká Joel Coen.

Jeho novinka se podle programového ředitele přehlídky Dennise Lima okamžitě zařadí ke slavným shakespearovským adaptacím. "Natočil inspirativní, naléhavou interpretaci věčné látky, morálního thrilleru, který se vyjadřuje přímo k naší současnosti a s otevřenými ústy zírá na náš žalostný svět, válcovaný zaslepující touhou a bezohlednými ambicemi," dodává Lim.

Macbeth se na plátně objevuje od začátků kinematografie, k nejznámějším adaptacím patří ta, kterou roku 1948 natočil a hlavní roli v ní ztvárnil Orson Welles. V 70. letech svého Macbetha režíroval filmař Roman Polanski, v jiném účinkovali Ian McKellen a Judi Denchová. Látka inspirovala také maďarského režiséra Bélu Tarra či před šesti lety Australana Justina Kurzela, který do své verze obsadil herce Michaela Fassbendera a Marion Cotillardovou.

 

Právě se děje

Další zprávy