Jeden trik měl 405 verzí. Nový Avatar bude muset utržit miliardy, aby se zaplatil

Reuters Kultura Reuters, Kultura
23. 11. 2022 15:28
Chystaný velkofilm Avatar: The Way of Water se jako jeden z mála hollywoodských snímků za poslední měsíce dostane i do čínských kin. Pomůže mu to zvýšit tržby, což tvůrci potřebují. Dle hollywoodského webu Variety.com bylo akční sci-fi tak drahé, že musí utržit až dvě miliardy dolarů, v přepočtu 47 miliard korun, aby se zaplatilo.
Film Avatar: The Way of Water uvedou česká kina 15. prosince. | Video: Falcon

Osmašedesátiletý režisér James Cameron na novém Avatarovi pracoval od roku 2009, kdy uvedl první díl. Ten je s celosvětovými tržbami 2,9 miliardy dolarů dosud komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob.

Pokračování se však tvůrci rozrostlo pod rukama. Třináct let vymýšlel druhý díl a nyní už má rozdělaný také třetí, čtvrtý i pátý.

To vše se podepsalo na rozpočtu. "Bylo to zku*veně drahé," odpovídá režisér na dotaz časopisu GQ, kolik Avatar: The Way of Water stál. Sám ho označuje za "v dějinách kinematografie nejhorší business case", tedy projekt v obchodním smyslu slova.

Oficiálně rozpočet nového Avatara režisér nesdělil, dle odhadů každý z připravovaných snímků stál okolo 250 milionů dolarů, dohromady tedy miliardu dolarů. To jsou ale jen náklady na produkci. V Hollywoodu pak většinou jednou tolik stojí marketing. V takovém případě už by celkové náklady dosahovaly dvou miliard dolarů.

Toto číslo nyní režisér nepřímo potvrdil. "Abychom skončili alespoň na nule, musel by z toho být třetí nebo čtvrtý komerčně nejúspěšnější film všech dob," cituje teď Camerona server Variety.com. Ten na základě výroku spočítal, že Cameron mluví právě o částce dvě miliardy dolarů, v přepočtu 47 miliard korun.

V tabulce celosvětově obchodně nejúspěšnějších filmů bez započtení inflace je nyní třetí Cameronův Titanic z roku 1997, který utržil 2,18 miliardy dolarů, na čtvrté příčce se pak nachází Star Wars: Síla se probouzí z roku 2015 s tržbami 2,06 miliardy dolarů.

Při tvorbě nového Avatara nejvíc peněz spolkl vývoj technologií nebo náročné natáčení na Novém Zélandě pod vodou a ve vzduchu. Jeden trikový záběr měl podle Jamese Camerona třeba 405 verzí, než režisér rozhodl, že je s ním spokojený, popisuje časopis GQ.

Dosud nejdražším snímkem všech dob jsou Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna z roku 2011 s rozpočtem okolo 379 milionů dolarů.

James Cameron má nyní kompletně hotový druhý díl, který česká kina uvedou 15. prosince, a z podstatné části také Avatara 3 plánovaného na Vánoce 2024. Teprve jejich výsledky rozhodnou, zda režisér dokončí i čtyřku a pětku. Do nich už nyní investoval neupřesněnou částku. "Trh nám klidně může po pár měsících ukázat, že je vymalováno, my se rozhodneme skončit třetím dílem a nebudeme to prodlužovat donekonečna," přiznal dříve autor.

Pokud by naopak úspěch měl, posledního Avatara 5 chce uvést do kin v roce 2028.

Podle webu Screenrant.com bude těžké zopakovat rekordní úspěch prvního dílu, od něhož uplynulo mnoho času. Téměř 80 procent tržeb původního Avatara navíc pocházelo z dražších projekcí v kinech IMAX a tehdy průlomovém formátu 3D, který se od té doby stal standardní součástí nabídky. V Cameronův neprospěch hraje i fakt, že lidé se po pandemii stále nevrátili do kin v dřívějším počtu.

Také nový film Avatar: The Way of Water (na snímku) se odehrává v daleké budoucnosti na vzdálené planetě Pandora.
Také nový film Avatar: The Way of Water (na snímku) se odehrává v daleké budoucnosti na vzdálené planetě Pandora. | Foto: Falcon

Dle aktuálních odhadů analytiků může Avatar: The Way of Water v USA a Kanadě, kde mají studia nejvyšší marže, utržit za celou dobu promítání 475 milionů dolarů. První díl tamtéž dosáhl na 785 milionů dolarů, zbytek peněz si připsal na konto v zahraničí.

V tomto ohledu se na Jamese Camerona usmálo štěstí. Nový Avatar bude jedním z mála hollywoodských děl za poslední měsíce, které uvedou kina v Číně, to znamená na momentálně největším filmovém trhu světa.

Dle agentury Reuters přitom letos čínská vláda s cenzory zpřísnili kvóty a požadavky na import snímků ze zahraničí, místo nichž se snaží prosazovat vlastní velkorozpočtové spektákly. Například šest posledních filmů komiksového studia Marvel včetně Black Panther: Wakanda nechť žije se do čínských biografů neprobojovalo. Avatar už ale získal licenci a Číňané ho uvidí ve stejný den jako zbytek světa, oznámili autoři tuto středu.

Čína v pandemických letech 2020 a 2021 poprvé předstihla USA a stala se největším filmovým trhem světa. Vloni se tam prodaly vstupenky do biografů za 7,3 miliardy dolarů. Číslo je však zkreslené faktem, že v Číně byla kina otevřená v době, kdy se USA potýkaly s dalšími vlnami pandemie.

Dnes je situace obrácená a kina fungují v Americe, zatímco ta čínská poslední měsíce dostávají od vlády ze dne na den nařízeno, aby kvůli šíření nemoci covid-19 zničehonic zavřela na dobu neurčitou nebo omezila návštěvnost. I tento faktor může ovlivnit celkový úspěch Avatara 2, dodává agentura Reuters.

První díl sci-fi filmu se odehrával v daleké budoucnosti na vzdálené planetě Pandora, kde místní domorodci z kmene Na’vi žijí v souladu s přírodou. Posádka vyslaná ze Země zde však objeví cenné minerály a začne je těžit. Protože pobyt na planetě je pro člověka obtížný, lidé si vytváří genetické dvojníky, takzvané avatary, ovládané psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídající původnímu obyvatelstvu planety, jež má průhlednou modrou kůži a dosahuje až třímetrové výšky.

Novinku Avatar: The Way of Water (na snímku) natáčel James Cameron z významné části pod vodou.
Novinku Avatar: The Way of Water (na snímku) natáčel James Cameron z významné části pod vodou. | Foto: Falcon

Právě této mise se ve filmu zúčastnil paralyzovaný bývalý námořník Jake Sully hraný Samem Worthingtonem. Neboť jako avatar může znovu chodit, přihlásí se do programu a seznamuje se s místními včetně princezny Neytiri v podání Zoe Saldany.

Ve druhém díle už Jake s Neytiri založili rodinu, avšak musí čelit staré hrozbě. "Po deseti letech se znovu setkáváme s Jakem, Neytiri a jejich dětmi, kteří stále bojují za to, aby se udrželi v bezpečí a naživu," avizuje český distributor. Ve snímku dále účinkují Sigourney Weaverová, Stephen Lang, Cliff Curtis nebo Kate Winsletová.

 

Právě se děje

Další zprávy