Jeden svět vyhrál dokument o návratu

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 3. 2006 19:30
Praha - Festival Jeden svět skončil. Který z filmů dokumentujících porušování lidských práv si odnesl cenu?

Jeden svět nabídl celkem 118 dokumentů ve třinácti tematických sekcích. Tři z těchto sekcí byly soutěžní; krom hlavní soutěže byly uděleny ceny i v sekcích Máte právo vědět a v soutěži krátkých forem.

My zdes
My zdes | Foto: Jeden svět

Hlavní cenu festivalu předal ministr kultury Jandák filmu slovenského dokumentaristy Jaro Vojtka My zdes. Vypráví o rodině Krnáčových, která se po čtyřiceti letech života na Kavkaze vrací na rodné Slovensko. V hlavní soutěži byla udělena i dvě čestná uznání. Jedno polskému dokumentaristovi Grzegorzi Pacekovi za snímek Běž za Louisou a druhé českému tvůrci Miroslavu Jankovi za citlivý snímek Vierka.

Infobox
Autor fotografie: Jeden svět

Infobox

JEDEN SVĚT

Snímku Zimní děti mlčící generace německého režiséra Jense Schanzeho byla udělena cena za režii. Snímek na osobním příběhu režisérovy matky dokumentuje německé trauma nacistické minulosti.

O vítězi kategorie Máte právo vědět rozhodovala porota složená z osobností, které se angažují na poli obrany lidských práv. Cenu Rudolfa Vrby, udělovanou v této kategorii, získal švýcarský dokument Erica Bergkrauta Čečenské pohlednice.

Vypráví příběh ženy Zainap, která statečně dokumentuje stále nekončící genocidu v Čečensku. V kategorii bylo uděleno i čestné uznání - snímku Operace Jaro rakouských tvůrců Angeliky Schusterové a Tristana Sindelgrubera.

Zimní děti - mlčící generace
Zimní děti - mlčící generace | Foto: Jeden svět

V soutěži krátkých forem zabodoval film Milý Muslime německé režisérky Kerstin Nickigové. Také ten vypráví o čečenském konfliktu, který se táhne už 200 let. Cenu Českého rozhlasu za kreativní použití hudby a zvuku v dokumentárním filmu pak získal německý snímek Doteky zvuku o neslyšící hudebnici.

Cenu Plzeňského Prazdroje, o které rozhodlo hlasování diváků, obdržel film Kniha rekordů Šutky, kusturicovsky laděný portrét největší romské osady na Balkáně.

Čečenské pohlednice
Čečenské pohlednice | Foto: Jeden svět

Letošní osmý ročník festivalu se stal i divácky vyhledávanou přehlídkou, když ho během osmi dnů trvání navštívilo 32 tisíc diváků, tedy o 12 tisíc víc než loni. Festival letos probíhá po zakočení pražské části i v dalších českých a slovenských městech.

 

Právě se děje

Další zprávy