Jeden svět slaví první kulatiny. Hraje mu kapela snů

Naďa Straková
25. 2. 2008 16:00
Festival si (i) letos posvítí na světové diktátory
Umlčme tu (ohranou) písničku všech diktátorů světa - právě to je poselství letošního ročníku Jednoho světa
Umlčme tu (ohranou) písničku všech diktátorů světa - právě to je poselství letošního ročníku Jednoho světa | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Vytahovat na světlo potírání lidských práv a lidské důstojnosti před zraky veřejnosti. Tak popisuje hlavní cíl festivalu dokumentárních filmů Jeden Svět jeho zakladatel a ředitel Igor Blaževič.

Za deset let, co festival existuje, se mu této mety podařilo dosáhnout měrou vrchovatou. Čísla jsou toho dostatečným důkazem - nesmělé tři tisíce  nadšenců, kteří zavítali na první ročník Jednoho světa v roce 1999, se během loňského ročníku proměnilo v 71 500 diváků.

Pražská část letošního jubilejního ročníku začíná 5. března a potrvá do 13. března. Poté se festival vydá do regionů - promítat se bude v celkem osmadvaceti městech.

Už v pondělí 25. 2. ale mají pražští diváci možnost malé ochutnávky. Jeden svět v předpremiéře uvede americký film Za Dárfúr! - který byl zařazen do hlavní festivalové souteže. Projekce začíná ve 20:45 ve velkém sále kina Světozor. 

Zvláštní věnování Barmě

Letošní ročník je věnován barmské političce Aun Schan Su Ťij, nositelce Nobelovy ceny míru, a barmskému lidu, který se loni v září statečně vzepřel vojenskému režimu, jenž v zemi vládne už téměř půl století.

Demonstrace za propuštění Aun Schan Su Ťij před čínskou ambasádou v Bangkoku
Demonstrace za propuštění Aun Schan Su Ťij před čínskou ambasádou v Bangkoku | Foto: Reuters

Několikadenní krvavé represe barmské junty, které vyústily ve smrt nejméně tří desítek lidí a zatčení tří tisíc dalších, sledoval se zatajeným dechem celý svět, a tak se letos Jeden svět rozhodl udělit cenu Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv třem barmským aktivistkám, které se na demonstracích osobně podílely: Su Su Nway, Phyu Phyu Thin a Nilar Thein.

Cenu si však nemůže přijet převzít ani jedna; dvě z nich jsou nuceny se od loňského září skrývat, třetí je toho času ve vězení. 

Naděje na lepší svět

Barma bezpochyby patří mezi nejkrutější diktátorské režimy na světě, za což si šéf tamní junty, generál Than Shwe, vysloužil "čestné" místo v diktátorské skupině na vizuálu festivalu.

Dalšími hudebníky této kapely snů, či spíše nočních můr, jsou kubánský Fidel Castro, severokorejský Kim Čong-il, běloruský Aleksandar Lukašenko a zimbabwský Robert Mugabe.

I letos se bude udělovat Cena Václava Havla, velkého podporovatele festivalu, pod jehož záštitou se přehlídka koná. 

"Devět ročníků festivalu Jeden svět představuje devět let sebereflexe, devět let rostoucího sebevědomí u nás. Mají-li zejména mladí lidé vůli zajímat se o problémy, bídu a konflikty dnešního světa, máme všichni naději, že budoucí svět bude o něco lepší než ten současný," prohlásil někdejší disident, jenž se stal prezidentem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Kupředu hleď

Desátý ročník Jednoho světa s nabídkou 138 filmů však nemá ambice bilancovat, ale chce zejména reflektovat významné události, které nás čekají letos.

Například se slaví 60. výročí Všeobecné deklarace lidských práv přijaté OSN. V létě je olympiáda v Pekingu, kterou už provázejí hlasité protesty kvůli porušování lidských práv a poškozování životního prostředí.

Nejnovější zprávou v této souvislosti je nedávné odstoupení Stevena Spielberga z pozice uměleckého poradce kvůli prodeji zbraní do Dárfúru, kterým se Čína netají,  dokonce jej veřejně obhajuje. Jeden svět připravil přehlídku asijských filmů v rámci sekce Asijské panorama.

Jeden svět je festival, který nabourává stereotypy a nutí přemýšlet, říká zakladatel festivalu Igor Blaževič.
Jeden svět je festival, který nabourává stereotypy a nutí přemýšlet, říká zakladatel festivalu Igor Blaževič. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Česká republika se postupně začíná připravovat na převzetí kormidla předsednictví EU, které bude následovat po Francii. V této souvislosti Jeden svět ve spolupráci s Francouzským velvyslanectvím připravil přehlídku francouzských dokumentárních filmů, které budou ke zhlédnutí kromě festivalových kin také ve Francouzském institutu.

V porotě také mimo jiné zasedne francouzský experimentální režisér Jean Gabriel Périot, jehož film I kdyby se provinila... loni získal cenu v soutěži krátkých filmů.

O hlavní cenu bude soutěžit 16 snímků. To samé číslo se bude ucházet o cenu v kategorii Máte právo vědět. Jeden svět také sestavil tematické sekce jako Zaostřeno na diktatury, Putinovo Rusko či retrospektiní kategorie Filmy, které změnily svět.

Z batolete tedy vyrostl silný jedinec s vlastním přesvědčením a posláním, jehož hlas je slyšet nejen na půdě České republiky, kde Jeden svět prezentuje vybrané filmy v bezmála třiceti městech a také v rámci programu Jeden svět na školách.

Letos minipřehlídka filmů Jednoho světa v rámci projektu Jeden svět ve světě zavítá do měst, jako je Washington, New York, Madrid, Paříž, Sao Paulo, Hong Kong i jihoafrická Pretoria.

Jeden svět na Aktuálně.cz

Aktuálně.cz vám i letos přinese kromě rozhovorů se zajímavými hosty festivalu také recenze vybraných filmů s přiblížením problematiky, o níž snímky pojednávají.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

FESTIVAL JEDEN SVĚT 2007 NA AKTUÁLNĚ.CZ

Připomeňte si loňský ročník

Mezi vybrané tituly patří například dokument Ve stínu proroka, který ukazuje nemorálnost velkých mezinárodních společností podnikajících v Turkmenistánu, nebo investigativní dokument Andreje Někrasova Kauza Litviněnko, který nahlíží do zákulisí kauzy Litviněnko a mocenských struktur Ruska.

V izraelském filmu Svaté město uvádí na sebe narážejí ortodoxní Židé a jeruzalémská homosexuální komunita, jež připravuje pochod za práva gayů a lesbiček.

Britský snímek Opuštění se zabývá tématikou nedostatečné péče v bulharských sociálních ústavech, což je téma důvěrně známé i zde. Česká republika si za to nedávno mimo jiné vysloužila kritiku ze strany britské BBC.

O filmu napíše do speciálu reportérka Aktuálně.cz Eliška Bártová, která se problematice dlouhodobě věnuje a nedávno navštívila sociální ústavy ve Velké Británii.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy