Jeden svět o diktátorech začíná na den úmrtí Stalina

Roman Staněk
5. 3. 2008 11:22
Festival startuje také v Bělorusku. Zakážou ho?
Stalin byl jedním z nejkrutějších vládců v novodobé historii. Spousta diktátorů však stále ještě vládne
Stalin byl jedním z nejkrutějších vládců v novodobé historii. Spousta diktátorů však stále ještě vládne | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Pořadatelé festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět si pro zahájení jubilejního desátého ročníku nemohli vybrat symboličtější datum.

Festival, který se letos zaměřuje na diktátory a jejich vládnutí, začíná dnes - tedy přesně 55 let po smrti jednoho z nejkrutějších diktátorů světa, Stalina.

Kromě Prahy bude mít premiéru také v západním Bělorusku, v zemi, které vládne jeden z těch , na jehož praktiky se snaží festival upozornit.

"Otevírat lidskoprávní témata, obzvláště před větším publikem, je v Bělorusku velmi odvážné. Doufáme, že se organizátoři nedostanou do potíží," říká Kateřina Špácová z pořádající organizace Člověk v tísni.

Tip na film:
Foto: Repro archiv umělce
Jak Puškin s Lukašenkem tančí běloruský valčík
Film o umělci, který svérázným způsobem bojuje s diktaturou

Dnes o Kongu i Barmě

V Praze bude ve středu předána cena Homo Homini za přínos v oblasti lidských práv za rok 2007. Letos ji získají tři barmské aktivistky, které se účastnily srpnových a zářijových demonstrací. Cenu si však nemohou převzít, protože se musí skrývat.

SPECIÁL: JEDEN SVĚT 2008
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Premiérově se také Česku objeví večerní zahajovací film Kongo: Hluboké ticho o znásilněných ženách z válkou zmítané Konžské demokratické republiky.

Projekce filmu, který dostal zvláštní ocenění na americkém festivalu Sundance se zúčastní také sama režisérka Lisa F. Jacksonové.>

Společnost Člověk v tísni se na základě tohoto dokumentu rozhodla věnovat částu 500 000 korun na pomoc těmto znásilněným ženám.>

"Naší spolupracovnici Markétě Kutilové se před několika dny podařilo dostat se do Bunyakiri, vesnice, kde se natáčel film Kongo: hluboké ticho.Potvrdila , že se od doby natáčení ve vesnici nic nezlepšilo," dodává tiskový mluvčí festivalu Filip Šebek.

 

Právě se děje

Další zprávy