Jeden svět 2015: Snowden, vrazi, Absurdistán i věčné štěstí

Jeden svět 2015: Snowden, vrazi, Absurdistán i věčné štěstí
BOJOVNÍCI ZE SEVERU. Přehlídku zahájí snímek Bojovníci ze severu. Dánský filmař Soren Steen Jespersen se v něm zaměřuje na druhou generaci somálských uprchlíků v Dánsku. Někteří mladíci ze země odjíždějí do Somálska, kde se přidávají k islámským radikálům. Režisér, který svůj film v Praze uvede, už dřív řekl, že se mu daří "bořit stereotyp, že všichni islámští bojovníci jsou monstra plná nenávisti".
CITIZENFOUR. V programu Jednoho světa jsou letos i dva snímky, které se ucházejí o Oscara. Jedním z nich je dokument Citizenfour. V něm bývalý analytik Americké bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden popisuje v červnu 2013 americké režisérce Lauře Poitras masové shromažďování dat o stovkách milionů lidí. Snímek přináší nové informace v této mediálně už velmi proprané kauze.
VIRUNGA. Druhým dokumentem nominovaným na Oscara je snímek o jednom z mála míst na světě, kde žijí poslední stovky horských goril. Park se ovšem nachází nedaleko protivládních povstaleckých základen, a navíc v zóně, kde hodlá britská firma těžit ropu. Když povstalci zahájí ofenzivu, ocitá se pod palbou nejen vše, co se neohrožená skupina strážců parku pokouší chránit, ale také filmový štáb.
PODOBA TICHA. Do Hlavní soutěže mimo zahajovací film patří také fascinující dokument Podoba ticha o genocidě v Indonésii, jímž režisér Joshua Oppenheimer volně navázal na svůj vítězný film Jednoho světa 2013 Způsob zabíjení. Producentka nového snímku Signe Byrge Sørensen českému publiku osvětlí detaily kampaně, která otevřela tabuizované téma přímo v Indonésii. Týmu se podařilo i přes nevoli úřadů promítat na mnoha místech v zemi film o hrůzné minulosti, o níž se jinak mlčí.
Foto: Jeden svět
Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 2. 2015 16:17
Sedmnáctý ročník filmového festivalu Jeden svět startuje v pondělí 2. března. Vybrali jsme 22 filmů, které se na něm vyplatí neminout.

Fotogalerie - Sedmnáctý ročník festivalu Jeden svět nabídne celkem 144 snímků. S jejich pomocí chtějí pořadatelé přimět diváky, aby se začali zajímat o svět kolem sebe. Vybrali jsme dvaadvacet z nich, které upoutají svou jasnou výpovědí.

"Uvědomujeme si, že žijeme ve světě, kde máme obrovský přísun informací skrz sociální sítě, televize a další média. Čím dál víc se ale uzavíráme do svých bublin, protože se nechceme zabývat tím, co se děje mimo náš život, který si žijeme. Chceme filmy a debatami dosáhnout toho, aby si lidé své bubliny praskli a začali se zajímat o svět okolo," řekla ředitelka festivalu Hana Kulhánková. Mottem festivalu je: Praskněte své bubliny!

V Praze se přehlídka koná od 2. do 11. března. Poté se přesune do dalších 33 měst v Česku a také do Bruselu.

Festivalové filmy se budou promítat v Praze v kinech Lucerna, Světozor, Atlas, Ponrepo a Evald. Představení budou také ve Francouzském institutu a v městské knihovně. K nim přibude interaktivní "cross-kino Neustadt" v prostorách Novoměstské radnice. Tam lidé budou podle pořadatelů moct zjistit, jak budou dokumenty v budoucnosti vypadat.

Lístek na filmy, které se promítají před 17:00, stojí 70 korun, pozdější projekce je za 90 korun.

Podívejte se na 22 tipů na filmy Jednoho světa 2015!

 

Právě se děje

Další zprávy