Jeden svět 2012 ukáže protesty, nepokoje a revolty

Kultura Kultura
1. 2. 2012 14:02
Festival nabídne i sociální a environmentální dokumenty
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Aktuální téma zvolil 14. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět, který se uskuteční 6.-15. března 2012 v Praze a následně v dalších 40 českých a moravských městech. Zaměří se na právě probíhající protesty a nepokoje v různých částech světa.

Snímky Jednoho světa podle pořadatelů ukážou, že cíle a prostředky protestních akcí od Bahrajnu, přes Řecko až po USA jsou rozdílné, ale všechny pojí společný prvek: změna zavedených pořádků.

Filmy z arabských zemí v programu Jednoho světa budou pro české publikum příležitostí vidět nedávné události zpracované v dokumentárních filmech, nejen ve formě televizních zpravodajských vstupů. „Doposud nebylo běžné, že by festivaly promítaly filmy o tak aktuálních událostech, které v podstatě ještě probíhají v ulicích," říká Hana Kulhánková, ředitelka Jednoho světa.

M. Mareček: Pod sluncem tma
M. Mareček: Pod sluncem tma | Foto: Aktuálně.cz

„Nejvíce oceňuji odvahu lidí jít do ulic a riskovat v boji za demokracii svůj život. Pro nás , kteří máme zkušenost s mírumilovnou sametovou revolucí, je takový postoj nepředstavitelný," vysvětluje Kulhánková a dodává, že filmy významně poukazují také na fakt, že svržením diktátora obyvatelé arabských zemí zdaleka nemají „vyhráno".

Hlavní tematická kategorie nazvaná Protesty, nepokoje, revolta se však nevěnuje pouze arabským revolucím. Nesouhlas dávají mladí lidé najevo také v zavedených demokraciích. Tato kategorie tak kromě mediálně známých arabských revolucí představí například mladé Japonce, kteří zcela proti zvyklostem své země vyšli do ulic po havárii ve Fukušimě, či radikální americké ekology, kteří skončili ve vězení.

Téma Jednoho světa 2012 odráží i grafický vizuál letošního ročníku zpracovaný studiem Ex Lovers, jemuž dominují spreje a barvy. Jeho autoři jej postavili na tom, že napříč kulturami spojují všechny protesty dvě věci - emoce a vlastnoručně vytvořené transparenty.

Dalšími kategoriemi budou Spolu navzdory se sociální tematikou a Tak zvaná civilizace nabízející environmentálně zaměřené dokumenty. O hlavní ceny se budou ucházet snímky zařazené do Hlavní soutěže a kategorie Máte právo vědět. Chybět nebudou ani nejnovější české dokumenty.

Kromě více než stovky snímků festival divákům již tradičně nabídne možnost diskutovat o filmech s jejich tvůrci a zúčastnit se panelových debat s odborníky.

Více informací o programu najdete na webu www.jedensvet.cz

 

Právě se děje

Další zprávy