Je víc sexy ropa, kokain, nebo Clooney?

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 3. 2006 16:00
Recenze - Thriller Syriana je (nepřekvapivě) beznadějný pohled do útrob amerických ropovodů, v nichž se člověk ztratí stejně snadno jako v tomhle filmu.

Ropa coby jedno z nejdůležitějších "témat" americké zahraniční politiky si samozřejmě už dávno našla cestu do filmu. Tentokrát však nikoli jako kulisa pro krotce dobrodružné hrátky všeho druhu, ale coby hlavní aktér ambiciózního "politického thrilleru".

Nadvláda černého zlata

Syriana je režisérským i scenáristickým dílem autora scénáře filmu Traffic: Nadvláda gangů. Není divu, že se tu vrací podobný vyprávěcí styl, v němž se ve zběsilém tempu splétá spousta lidských osudů, které souvisejí s ústředním tématem.

V Trafficu to bylo obchodování s kokainem, v Syrianě obchodování s ropou. Režisér filmu Stephen Gaghan ostatně přirovnává závislost na ropě k závislosti na cracku; snad coby obyvatel Spojených států ví, o čem mluví.

Aktéři téhle "ropné fresky" v lukrativním - a podle filmu značně zkorumpovaném - obchodu s ropou figurují velmi různým způsobem. Defilují tu postavy od íránských dělníků z ropných vrtů přes zástupce amerických ropných společností až po vládce jedné nejmenované země ze Zálivu.

Také děj se odehrává na obou koncích ropného "potravinového" řetězce: v Americe, kde má dojít ke sloučení dvou významných ropařských společností v gigant Connex-Killen, i v Zálivu, kde se frustrace místních misí s pragmatismem i idealismem.

Nemá smysl rozepisovat všechny peripetie. V  místy poněkud nepřehledné mozaice osudů a velkých peněz vyčnívají nejvýrazněji tři příběhy. Jejich hrdiny jsou agent CIA Bob Barnes (George Clooney), poradce Bryan (Matt Damon) a právník Bennett (Jeffrey Wright).

Všichni tři zastupují zájmy svých nadřízených, tedy CIA, emírova syna Násira či amerického byznysu a - přitom narazí na jisté nesrovnalosti. Následně tedy řeší dilema, jestli se zachovat loajálně ke svým šéfům, nebo vůči svému svědomí.

Pokračování recenze ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy