Je skvělé kouřit a bít se za špatnou věc

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 9. 2006 14:17
Recenze - Nekompromisní černá komedie Děkujeme, že kouříte možná popudí zavilé nekuřáky. Ostatní rozesměje.

Film Děkujeme, že kouříte je už samotným názvem neuctivá, černá, sarkastická, ale o to zábavnější americká komedie. Chce jen nevázaně, svobodně a občas velmi cynicky bavit - a to jí jde opravdu výborně.

Bylo nebylo, v dobách, které už kuřákům nepřály a v nichž se schylovalo k tomu, že odporné oběti kouření budou žalovat nebohé tabákové společnosti za újmu na zdraví, žil byl jeden hrdina, schopný mediální manipulátor Nick Naylor v neodolatelném podání Aarona Eckharta.

Jeho úkolem bylo zlepšovat obraz tabákových společností na veřejnosti a dařilo se mu to očividně brilantně. Už v úvodu roztrhal v televizní diskuzi na padrť argumenty protikuřáckých aktivistů i nebohou dětskou oběť kuřáctví tak skvěle, že by si zapálil i nekuřák.

Za přátele měl lobbista Nick podobné opovrhované manipulátory, další dva "obchodníky se smrtí" - ženu, která vylepšovala veřejný obraz alkoholu a muže bojujícího za zbrojní průmysl. Pospolu se scházeli na opulentních večeřích, kde se trumfovali, kdo z nich je zlejší a zkaženější.

Pak ale Nickovi do života vstoupilo proradné komando s protinikotinovými náplastmi a neméně proradná novinářka Katie Holmesová.

Foto: Aktuálně.cz

Fanoušci politicky nekorektního humoru si užijí hody. "Kuř, kuř, kuř tu cigaretu, budeš tuhej v cuku letu," zpívají bujaře sboristé píseň pod stylové úvodní titulky a hrdinové pak trousí jeden bonmot za druhým - "Kouření mladistvých, náš hlavní zdroj obživy, jde do prdele!" nebo "Ve filmu dnes kouří jen psychopati nebo Evropané. Zasraný neziskovky!"

Jednotlivé epizody jsou velezábavné, ale občas je těch vybroušených bonmotů příliš. Až se zdá, že tím tvůrci maskují absenci silnější dějové linky. Nicméně debut Jasona Reitmana - syna Ivana Raitmana, autora Krotitelů duchů - se s takovými podružnostmi nepárá a jedno mu nelze upřít: vtipy umí na výbornou. Ostatně byl to prý on, kdo otci poradil v Evoluci, že mimozemskou civilizaci zničí šampon.

Reitman si navíc dobře pohrává s žánry. Sbližování Nicka se synem podá téměř v hollywoodském stylu, vzápětí hollywoodský patos satirizuje zápletkou s product placementem, v němž mají vystupovat Brad Pitt a Catherine Zeta Jonesová, kteří si po vesmírném sexu zapálí cigaretu. Jako troska se tu objeví někdejší marlboroman.

Přes zábavné ne-ambice je ale Děkujeme, že kouříte také vtipnou polemikou s americkou médiokracií. Nick se živí tím, že lidmi prostřednictvím médií manipuluje. Posléze je právě médii přibit na pranýř, aby se znovu vrátil na výsluní díky médiím.

I tahle komedie je paradoxně dítětem své doby: v celém filmu není jediná zapálená cigareta a Nick Naylor by se asi na jeho tvůrce zlobil. Ale diváci je za výsledek budou milovat; kuřáci i nekuřáci.

 

 

Právě se děje

Další zprávy