Je čas mluvit o Dárfúru, říká Clooney hodinkám Omega

Hej
12. 3. 2008 16:55
Herec tlačí na sponzora olympiády v Pekingu
Foto: Reuters

Los Angeles - Miláček žen, producentů, recenzentů i kinařů George Clooney si zahrává s ohněm. Kvůli roli Číny v darfúrské krizi vyvíjí tlak na jednoho z hlavních sponzorů letní olympiády v Pekingu, firmu Omega, s níž má reklamní smlouvu.

Omega je jedním z dvanácti hlavních sponzorů pro letošní hry. Výrobce slavných hodinek je oficiálním měřičem času olympiád už od roku 1932. Na stránkách společnosti je oscarový herec, režisér, producent a scenárista označen za "ambasadora" značky.

Angažovaný Clooney už dlouho kritizuje Čínu za její roli v krizi v súdanském Darfúru, Čína podporuje Súdán v pokračující genocidě v zemi.

Foto: www.bjork.com

Proto nesouhlasí s tím, že je právě Omega jedním z partnerů pekingské olympiády. "Už jsem se o tom s lidmi z Omegy bavil a budu se o tom s nimi bavit i nadále," řekl Clooney redaktorům BBC Sport.

"Loni jsem vzal olympijské atlety Joeye Cheeka a Teglu Loroupe do Pekingu, aby se tu setkali s představiteli čínské vlády. A nadále budu Čínu žádat, aby svůj nemalý vliv využila na vyjednávání se súdánskou vládou," dodal Clooney.

Clooneyho vyjádření přichází krátce poté, co se proti pořadatelům čínské olympiády vzbouřil  Steven Spielberg -  a stejně jako Clooney to udělal na protest proti situaci v Darfúru. Oscarový režisér se na olympiádě měl podílet jako jeden z uměleckých poradců.

 

Clooneyho aktivity potvrdil Nick Hayek, výkonný ředitel skupiny Swatch, která značku Omega vlastní. Už jsme o tom s panem Clooneym mluvili. Respektujeme jeho zápal pro tuhle věc a sdílíme jeho názor, zvláště co se Darfúru týče a jsme hrdí na to, že spolupracujeme s osobou, která má tak vyspělé etické mínění."

"Naší zásadou je ale nevměšovat se do politiky, protože by to neposloužilo sportovní události, která je jedním z nejvznešenějších vyjádření touhy po porozumění a míru na celém světě," dodal Hayek s tím, že Omega bude nadále situaci v Darfúru a roli Číny v konfliktu "pečlivě monitorovat".

Problém měla nedávno v Číně i další umělkyně ze Západu. Zpěvačka Björk na koncertě v Šanghaji vyzývala k nezávislosti Tibetu, na což Čína reaguje ohlášením větší kontroly rockových a popových hvězd.

Ani ona se nedočkala podpory od promotéra China West Entertainment, který tamní koncert pořádal. Politika podle jejích zástupců není dobrá pro obchod.

Nakonec se tak bude v Číně líbit jen dinosanurům typu Rolling Stones. Splní si další zápis do kolonky Kde všude už jsme hráli a budou mít hezký pocit z toho, že jim někdo zakazuje sprostá slova v textech.
  

 

Právě se děje

Další zprávy