Japonští nacionalisté protestují proti filmu Angeliny Jolie. Je nedůvěryhodný a amorální, tvrdí

mad
1. 2. 2016 11:50
Tento týden bude mít v Japonsku premiéru válečný film Nezlomný režisérky Angeliny Jolie. Film podle skutečné události vypráví o americkém zajatci v japonském táboře během druhé světové války, kde byl opakovaně mučen. Nacionalističtí Japonci již dříve film označili za zavádějící a rasistický. Panují obavy, že premiéra nebo další projekce snímku se mohou stát terčem protestů.
Angelina Jolie a Louis Zamperini, o kterém film vypráví
Angelina Jolie a Louis Zamperini, o kterém film vypráví | Foto: NBC repro / Youtube

Praha – Válečné drama Nezlomný, které režírovala Angelina Jolie, se může stát terčem protestů nacionalistických skupin v Japonsku, kde bude film premiérově uveden 6. února, píše The Guardian.

Existují obavy, že tokijská premiéra a další projekce filmu v zemi mohou být narušeny protestujícími. Zatím není jisté, zda se uvedení Jolie zúčastní.

Drama Nezlomný, které mělo premiéru v tuzemských kinech loni v únoru, vypráví příběh z druhé světové války podle skutečných událostí. Člen posádky amerického bombardéru Louis Zamperini se po havárii letadla dostal do japonského zajateckého tábora, kde čelil různým krutostem.

Protestujícím vadí, jak film vyobrazuje jednání se zajatci. Podle nich je snímek velmi zavádějící. Kritizují také knižní předlohu, v níž Zamperini popisuje, jak byli vězni biti, bodání, stříleni nebo zabíjeni během lékařských experimentů, píše The Telegraph.

Iniciovali proto petici, která požadovala zákaz filmu, který je podle nich rasistický.

Hiromichi Moteki, generální tajemník Společnosti pro šíření historických faktů, řekl: „Tento film je zcela nedůvěryhodný a amorální.“

Profesor mezinárodních vztahů Yoichoi Shimada z Univerzity prefektury Fukui prohlásil, že film i kniha kladou zbytečný důraz na násilí, kterého se měla dopustit japonská armáda. Řekl, že během války k různým krutostem docházelo, ovšem nikoli pouze ze strany Japonců, ale všech armád.

Dodal, že načasování premiéry filmu je velmi nevhodné, protože Japonsko a USA by měly spíše zlepšovat bezpečnostní spolupráci, aby mohly čelit hrozbě ze strany Číny.

 

Právě se děje

Další zprávy