Jan Svěrák zatím nemá následovníka

kul
16. 5. 2008 10:20
Studentský Oscar Martinu Dudovi uniknul

Praha - Jan Svěrák zatím nemá následovníka. Absolventský film studenta FAMU Martina Dudy Jsem větší a lepší studentského Oscara nezískal.

Vítězem kategorie zahraničních snímků německého se stal snímek Němce Reta Caffiho Na cestě, s nímž absolvoval na Vysoké škole mediálních umění v Kolíně nad Rýnem.

V kategorii zahraničních filmů vybrala porota pět finalistů ze 45 kandidátů pocházejících z 29 zemí. Ocenění se budou předávat 7. června v Los Angeles letos už po pětatřicáté.

V částečně 3D animovaném sedmnáctiminutovém filmu Jsem větší a lepší z blízké budoucnosti hraje okouzlující 3D robot spolu s Miroslavem Krobotem, Matějem Hádkem či Vandou Hybnerovou.

Stroj tu v jednom divadelním představení má nahradit živého herce, ten se s tím ale nehodlá smířit, a robot pak bloudí městem.

Film byl vybrán podle producenta Tomáše Rycheckého také na festival na Taiwanu. "Bude uveden také v Karlových Varech jako předfilm před některým celovečerním filmem v soutěži Na východ od Západu," dodává Rychecký s tím, snímek by mohl být k vidění také na srpnovém studentském Fresh Film Festu.

Svěrák dostal studentského Oscara v roce 1989 za své proslulé mystifikační Ropáky. Nominován byli i Miloš Zábranský v roce 1982 za snímek Horečka všedního dne, Aurel Klimt v roce 1998 za eastern Krvavý Hugo a Václav Švankmajer o dva roky později za Test.

Letošní vítězný snímek je půlhodinový příběh detektiva ze supermarketu, který se tajně zamiluje do prodavačky. Bodoval už na několika festivalech.

 

Právě se děje

Další zprávy