Jan Budař zazpívá nominace na České lvy

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 2. 2007 0:00
Praha - Rovná dvacítka filmů se dnes utká o nominace na České lvy. Kdo se o ně nejspíše popere?

Lze čekat, že nejvíc nominací posbírají Účastníci zájezdu a Kráska v nesnázích.

O větší počet záseků se budou možná ucházet i filmy Obsluhoval jsem anglického krále a Grandhotel. Účastníci zájezdu byli loni vůbec nejnavštěvovanějším titulem a režisér Jiří Vejdělek tu dal příležitost řadě skvělých, dosud méně známých herců.

Jan Hřebejk u akademiků boduje pravidelně, výjimkou nejspíš nebude ani Kráska v nesnázích. Nominace Menzelova Anglického krále v hlavní kategorii film roku by nicméně byla spíše oceněním za to, že dlouho odkládaná látka byla konečně natočena.

Jiří Schmitzer ve filmu Kráska v nesnázích
Jiří Schmitzer ve filmu Kráska v nesnázích | Foto: Falcon

Jméno snímku by ohlásil Jan Budař, který bude večer moderovat spolu s některými z patnáctky těch, kteří se pak objeví na hlavním večeru.

Mezi slibovanými humornými a pěveckými vstupy by na pozice favoritů mohli zaútočit i černí koně: méně nápadné (a méně mainstreamové) filmy Marta, Hezké chvilky bez záruky a Pravidla lži. Snímky, které akademici zvolí jaksi nonkonformně a navzdory očekávání.

Nominaci v ženské herecké kategorii by pak mohly získat Anna Geislerová (Kráska v nesnázích), Julia Jentschová (Anglický král) a Petra Špalková (Marta).

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Infobox

Účast ve vedlejší ženské kategorii by si zasloužil zřejmě největší ženský objev loňského roku - Anna Polívková za Účastníky zájezdu. O vítězství by se mohla utkat s Janou Brejchovou z Krásky v nesnázích.

I v hlavní mužské kategorii lze sázet na Krásku v nesnázích: na Josefa Abrháma a zvláště na Jiřího Schmitzera, který má vítězství za ztvárnění nerudného strýce téměř jisté.

Do nominací by se mohli probojovat také Bohumil Klepl (Účastníci zájezdu) či Marek Taclík (Grandhotel), téměř jistou nominaci mají i oba představitelé Jana Dítěte z Anglického krále - Ivan Barnev a Oldřich Kaiser.

Jan Hřebejk, Robert Sedláček a Jiří Vejdělek - to jsou kandidáti na ocenění za režii. O scénář by se mohl utkat matador kategorie Petr Jarchovský s Kráskou v nesnázích, Jan Coufal za Martu a Kateřina Irmanovová, autorka Hezkých chvilek; případně i Jaroslav Rudiš s Grandhotelem.

Pravidla lži - Jaroslav Plesl
Pravidla lži - Jaroslav Plesl | Foto: Bontonfilm

I za kameru by si nominaci zasloužily Chytilové Hezké chvilky bez záruky, Grandhotel a Marta.

Na loňskou nůši teenagerských komedií (Rafťáci, Rock podvraťáků, Experti, Panic je na nic) asi příliš nominací nevyzbyde - i když na Rock podvraťáků by akademici mohli pamatovat s nominací za kameru nebo nejlepší výtvarný počin. Ta by měla patřit animovanému Fimfáru 2, stejně jako Grandhotelu a Martě.

Otřesné trio Po hlavě do prdele, Všechno nejlepší a Mezi námi přáteli se snad v nominacích neobjeví vůbec.
Možná by akademici mohli ovšem uvažovat o zavedení kategorie nejlepší debut: loni vzniklo hned několik prvních filmů - Marta, Indián a sestřička, velmi slibná Pravidla lži, ale i Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí.

Petra Špalková v roli Marty
Petra Špalková v roli Marty | Foto: Marta

Nominační večer tradičních českých filmových cen 10. února uvede Jan Budař, hlavním večerem 3. března ovšem provede hned patnáct ostřílených českých moderátorů, bavičů a herců. "Český lev bude letos ve způsobu moderace průlomový," tvrdí Petr Vachler, ředitel České filmové a televizní akademie.

Diváci se prý mohou těšit na Igora Chmelu, Marka Ebena, Bolka Polívku, Miroslava Donutila, Petra Čtvrtníčka, Milana Šteindlera, Tomáše Hanáka, Tomáše Matonohu, Pavla Lišku, Jana Budaře, Halinu Pawlovskou i Ester Kočičkovou.

Někteří se objeví už na nominačním večeru s Budařem a v plánu mají humorné a pěvecké vstupy. "Veřejnost se konečně dozví, že spousta nás herců je činná na poli hudebním," potvrzuje Ester Kočičková. "Jsou to radiohity, i když je nikdo zatím nehraje," dodává Vachler.

NAŠE TIPY: Kdo si ceny zaslouží podle Aktuálně.cz

  • Nejlepší film - Pravidla lži
  • Nejlepší režie - Účastníci zájezdu (Jiří Vejdělek)
  • Nejlepší herec - Jiří Schmitzer (Kráska v nesnázích)
  • Nejlepší herečka - Petra Špalková (Marta)
  • Nejlepší vedlejší herečka a objev roku - Anna Polívková (Účastníci zájezdu)
  • Nejlepší vedlejší herec a objev roku - Jaroslav Plesl (Pravidla lži, Grandhotel)
  • Nejlepší kamera - Marta (Matěj Cibulka)
  • Nejlepší scénář - Hezké chvilky bez záruky (Kateřina Irmanovová)
  • Nejlepší výtvarný počin - Fimfárum 2
  • Nejlepší hudba - Grandhotel (Jan P. Muchow)
  • Nejlepší zahraniční film - Volver


 

 

Právě se děje

Další zprávy