Jan Budař začíná shánět peníze na evropský film

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 4. 2008 9:30
Dny evropského filmu začínají ve čtvrtek
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha - Dny evropského filmu začínají ve čtvrtek pod vedením Jana Budaře ztraceného v překladu. 

Přehlídka obsadila herce do velmi vtipné znělky, v níž se u kavárenského stolku  snaží vysvětlit drsnému americkému producentovi, proč by měl financovat zrovna jeho - pochopitelně evropský, a tedy příliš intelektuální - film Drzý kohout.

,,To se mi líbí. Doufám, že to není porno, co?" ptá se producent, kterému nesmělý český mladík lámanou angličtinou vypráví o obsahu svého filmu. Zahanbeně pak přiznává, že v něm nejsou světelné meče, a za oknem zatím prochází kapela ,,Europáci" -  to jediné, co z kultury starého kontinentu proniklo za moře.

Drsného, přitom trochu tupého producenta hraje americký herec Daniel Fleischer-Brown. Představitel Henryho z nekonečného seriálu Ulice se objevil i v několika amerických filmech, například v Hartově válce.

Znělka má čtyři minuty. ,,V této dlouhé verzi se ale bude promítat jen během zahájení a zakončení přehlídky," říká ředitelka přehlídky Magdalena Králová.

Projekcím budou předcházet kratší, maximálně dvouminutové verze. Autory znělky je režisérské duo Mods, které má za sebou řadu reklamních spotů. Znělka vznikla v produkci společnosti Bistro Films.

Dny evropského filmu letos poprvé proběhnou bez podpory pražského magistrátu, který odmítl oblíbenou akci podpořit - ,,nezbylo" na ni v rámci nové grantové politiky, jež se stala předmětem kritiky pražské kulturní obce.

Přehlídka filmů ze současných i budoucích členských zemí EU nabídne mimo jiné novinku Petra Zelenky Karamazovi či řadu na festivalech ceněných snímků - francouzský Kuskus, rumunský California Dreamin´ či zahajující německý snímek Náš vůdce.

V Praze proběhnou Dny evropského filmu od 17. do 29. dubna; v Brně pak od  25. do 30. dubna, v Olomouci od 28. dubna do 2. května.

Výběr z programu Dnů evropského filmu nabídnou i regiony - od 1. do 4. května Boskovice a od 3. do 4. května Uherské Hradiště.

 

Právě se děje

Další zprávy