Disney vyhodil režiséra Strážců galaxie, dohnaly ho téměř deset let staré urážlivé tweety

AFP, AP
23. 7. 2018 16:19
James Gunn končí jako režisér filmové ságy Strážci galaxie, jež dosud utržila přes 1,5 miliardy dolarů. Disney s ním rozvázal spolupráci kvůli urážlivým tweetům z let 2008 až 2011.
James Gunn natočil první dva díly Strážců galaxie.
James Gunn natočil první dva díly Strážců galaxie. | Foto: ČTK/AP

Americký režisér James Gunn, který stál za dosavadními dvěma díly rodinné filmové ságy Strážci galaxie, se nebude podílet na vzniku toho třetího. Producenti s ním rozvázali spolupráci kvůli urážlivým výrokům, jež filmař v letech 2008 až 2011 publikoval na Twitteru. Tam žertoval mimo jiné o pedofilii nebo znásilnění.

Sága Strážci galaxie spadá do superhrdinského světa společnosti Marvel Studios, kterou vlastní Walt Disney Company. Právě ta nyní oznámila, že s Gunnem přerušuje styky.

"Útočné nálady a výroky nalezené na Jamesově Twitteru jsou neomluvitelné a odporují hodnotám, které naše studio vyznává. Proto jsme s ním ukončili obchodní spolupráci," uvedl Alan Horn, předseda správní rady Walt Disney Studios.

Gunn je hlasitým kritikem současného amerického prezidenta Donalda Trumpa, čímž přitahuje pozornost kritiků ze strany konzervativních amerických republikánů.

Právě dva takoví, komentátor Mike Cernovich a Jack Posobiec ze serveru The Daily Caller, se probrali časovou linkou na Gunnově Twitteru a nalezli někdy až deset let staré inkriminující zprávy.

"Spousta lidí, kteří sledují mou kariéru, ví, že jsem se zpočátku považoval za provokatéra. Natáčel jsem filmy a vyprávěl vtipy, které byly nehorázné a porušovaly tabu," napsal Gunn na Twitteru poté, co komentátoři upozornili na jeho starší výroky.

"Mnohokrát už jsem také veřejně řekl, že jako člověk jsem se od té doby posunul dál, a to platí o mém díle i humoru," dodal.

Gunn se dnes označuje za "velmi, velmi jiného" člověka, než jakým byl, když sporné tweety napsal. Teď se prý víc soustředí na lásku než na zlost, dodal.

"Pryč jsou časy, kdy jsem se za každou cenu snažil říkat něco šokujícího, a tím vzbudit reakci," dodal režisér.

Gunn natočil první dva díly Strážců galaxie, které celosvětově utržily 773 a 863 milionů dolarů. Podle časopisu Hollywood Reporter nyní Gunn pracoval na scénáři k třetímu dílu, který měl zřejmě mít premiéru okolo roku 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy