Cushing, Seymour Hoffman a teď James Dean. Hollywood začíná oživovat mrtvé herce

Reuters Kultura Reuters, AFP, Kultura
8. 11. 2019 15:53
Americký herec James Dean "vstane z mrtvých". 64 let poté, co zemřel, bude díky digitálním trikům účinkovat v novém filmu. Oznámila to hollywoodská produkční společnost, která nápadem vrátit na plátno jednu z největších ikon americké kinematografie ihned vyvolala mnoho reakcí.
James Dean roku 1955 v Rebelovi bez příčiny.
James Dean roku 1955 v Rebelovi bez příčiny. | Foto: Warner Bros.

Dean nejvíc proslul roku 1955 hlavní rolí ve snímku Rebel bez příčiny, ale ve věku 24 let ještě téhož roku zemřel při automobilové nehodě. Nyní společnost Magic City Films získala práva na to, aby znovu vytvořila jeho podobiznu pro chystané akční drama z období války ve Vietnamu nazvané Finding Jack.

James Dean ve svém posledním filmu Gigant.
James Dean ve svém posledním filmu Gigant. | Foto: Reuters

Deanovu postavu studio vytvoří kombinací starých fotografií, archivních záznamů, digitálních triků a scén natočených s dubléry, jejichž podoba bude posléze počítačově upravena. Postavě propůjčí hlas jiný herec. James Dean nemá být hlavní hvězdou filmu, dostane pouze vedlejší roli.

"Je nám ctí, že jeho rodina podpořila náš plán. Podnikneme všechny nezbytné kroky k tomu, abychom neohrozili jeho pověst jedné z dodnes největších filmových hvězd," slibuje producent Anton Ernst, který film natočí spolu s Tati Golykhovou.

"Rodina to považuje za jeho čtvrtý snímek, který už mu nebylo souzeno natočit. Fanoušky nezklameme," vzkazuje v narážce na to, že Dean stihl účinkovat jen ve třech titulech - Na východ od ráje, v Rebelovi bez příčiny a Gigantovi.

Přesto mnoho fanoušků nápad pobouřil. Pánský časopis Esquire.com vydal článek nazvaný 35 aktivních herců, které mohli obsadit místo něj. Web pro mladé Vice.com jednoduše vzkázal: Prosíme, nedělejte to.

"To by se dít nemělo," reagoval na Twitteru herec Elijah Wood, známý jako Frodo Pytlík z trilogie Pán prstenů. "Hrozné. Třeba by se našel počítač, který by uměl namalovat nového Picassa," přidal se herec Chris Evans, známý jako Captain America z marvelovských superhrdinských filmů.

Zelda Williamsová, dcera před pěti lety zesnulého herce Robina Williamse, nařkla filmaře, že s tvářemi zesnulých nakládají jako s loutkami. "Do budoucna je to strašný precedent. Měli bychom velké herce minulosti nechat odpočívat," uvedla Williamsová.

"Co nám brání vzkřísit Charlieho Chaplina a udělat z něj prodavače drog nebo obsadit Lauren Bacallovou do špatného akčního filmu? Slavná kráska se vrací, aby účinkovala v pornu?" zeptala se v dalším tweetu.

Podle firmy CMG Worldwide, která už kromě Jamese Deana poskytla práva na využití posmrtného obrazu hudebníka Chucka Berryho nebo kosmonauta Neila Armstronga, se filmařům naopak naskýtají nové příležitosti.

"Rapidní vývoj technologií spoustě našich ikonických klientů, kteří už s námi nejsou, otevírá nové možnosti," vzkázala firma, která dále vlastní práva na slavné osobnosti jako Burt Reynolds, Christopher Reeve, Ingrid Bergmanová, Bette Davisová nebo Jack Lemmon.

Film Finding Jack ale nebude první, ve kterém účinkuje již nežijící herec. Před třemi roky sci-fi ze světa Hvězdných válek Rogue One: Star Wars Story digitálními triky oživilo velitele Hvězdné smrti Grand Moffa Tarkina, jehož představitel, Angličan Peter Cushing, zemřel roku 1994.

Stejně tak tvůrci Hunger Games ve druhé části snímku Síla vzdoru využili již nežijícího Philipa Seymoura Hoffmana. V polovině 90. let zase při natáčení filmu Vrána tragicky zemřel představitel hlavní role Brandon Lee, syn herce Bruce Leeho. Protože do konce natáčení zbýval již jen týden, štáb přepracoval scénář, využil triků i dublérů a film nakonec dokončil i bez Leeho.

Příští měsíc pak kina začnou promítat devátou epizodu Hvězdných válek, ve které se objeví již nežijící Carrie Fisherová jako generálka Leia. Filmaři to udělali zakomponováním dříve pořízených a dosud nepoužitých záběrů, nepůjde tak kompletně o digitálně vytvořenou postavu.

Producent filmu Finding Jack ve středu řekl webu Entertainment Weekly, že štáb přemýšlel nad spoustou herců, kteří by mohli ztvárnit velitele čety Rogana, nakonec se ale rozhodli pro Jamese Deana. "Už jsme viděli první testy. Když je na plátně, vypadá stoprocentně jako Dean. Přesně jak jsme si vysnili," uvedl Anton Ernst.

Film Finding Jack vzniká podle stejnojmenného románu Jihoafričana Garetha Crockera z roku 2008. Vypráví o vojákovi, který se spřátelí s labradorem Jackem, avšak pak dostane rozkaz psa ve Vietnamu nechat, stejně jako zhruba 10 tisíc cvičených psů, které americká armáda odmítla transportovat zpět do vlasti. Snímek by měl mít premiéru v listopadu 2020, titulní píseň pro něj nazpívá Američanka Diane Warrenová.

 

Právě se děje

Další zprávy