James Cameron slibuje fanouškům čtyři pokračování Avataru. První bude mít premiéru v roce 2018

jaz
16. 4. 2016 7:00
Hollywoodský režisér James Cameron oznámil, že připravovaný materiál pro další díly pokračování nejvýdělečnějšího filmu všech dob je tak rozsáhlý, že vydá rovnou na čtyři filmy. Domluvil se na tom již s produkční společností, která premiéry nových fantasy filmů z planety Pandora plánuje rozprostřít až do roku 2023, aby se tak vyhnula konkurenční společnosti Disney. Ta do kin nasadí několik pokračování očekávané ságy Star Wars.
Avatar
Avatar | Foto: Aktuálně.cz

Ve čtvrtek oznámil režisér James Cameron své plány na nové pokračování kultovního snímku Avatar. Během panelu společnosti 20th Century Fox v rámci CinemaConu promluvil o probíhajících pracích na snímku, který do kin dorazí také v 3D verzi. Informoval o tom server Mashable.

"Je tu příliš mnoho příběhů a příliš mnoho skvělých vizuálních nápadů jen pro dvě pokračování. Takže jsme si povídali s Foxem a rozšířili to na tři díly. Pak jsme pokračovali v psaní a teď, když dokončujeme scénář, není to ale na tři filmy. Vypadá to na čtyři," oznámil Cameron, který v roce 2009 přišel s fantasy snímkem Avatar, jež se stále drží na první příčce nejvýdělečnějších filmů všech dob. Tržby tehdy překračovaly částku 2,7 miliard dolarů (cca 67 miliard korun).

"Pracoval jsem v posledních několika letech s týmem čtyř hlavních scénáristů a souběžně s některými z nejlepších umělců a designérů, abychom navrhli svět Avatarů. Postavy, stvoření, prostředí, nové kultury a vše, co je zapotřebí, aby se tento svět probudil k životu," pokračuje režisér. Cameron shromáždil dostatek materiálu, aby jak sám říká, vytvořil masivní filmový projekt, který vydá na čtyři epické filmy. Každý díl je možné zhlédnout sám o sobě, ale dohromady pak vytvoří kompletní ságu.

Ne všichni jsou si ale pokračováním tak jisti, jako jeho tvůrci. Server Hollywood Reporter píše, že nadšení z filmu od premiéry v roce 2009 již vyprchalo. Tehdy totiž Avatar vyplnil mezeru na trhu, dnes již ale prý filmový fanoušci chtějí spíše Star Wars.

"Avatar je v podstatě produktem světa, který existoval před Marvel Cinematic Universe. Jistě, měl premiéru po prvním Iron Manovi, ale před Iron Man 2 a všemi díly Captain America, Thorem a Avengers a vším, co následovalo," píše Graeme McMillan z Hollywood Reporter s tím, že Avatar za ta léta vymizel z povědomí veřejnosti.

Produkční společnost Fox ale přesto sází jak na planetu jménem Pandora, tak na Jamese Camerona, který je do projektu velmi zapálený. Zda se filmový kritici budou mýlit a Avatar se opět stane hitem číslo jedna, se uvidí již v prosinci roku 2018, kdy přijde do kin Avatar 2. Další díly se čekají vždy na Vánoce, a to v roce 2020, 2022 a konečný díl v roce 2023.

O sedmnáct minut delší restaurovaná verze slavného hororu Vetřelci Jamese Camerona trochu zpomalí tempo. Je digitálně vyčištěná a stojí za to na ni jít do kina, tvrdí recenzent Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy