"Žijeme v divné době, covid nám zavázal oči." Bartoška zahájil karlovarský festival

Přenos skončil
Zatím bez zahraničních hostů v pátek večer před hotelem Thermal začal 56. ročník karlovarského filmového festivalu. Po červeném koberci se prošly české hvězdy. Prezident festivalu Jiří Bartoška na zahajovacím ceremoniálu vzpomněl na kolegyni Evu Zaoralovou. Zahájení akce jsme sledovali online.
Foto: Lukáš Bíba
Přenos skončil
19:25

A teď už se na pódium jen vrací Jiří Bartoška, aby řekl obligátní větu. "Dámy a pánové, považujme 56. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech za zahájený," usměje se.

Diváky ve velkém sále hotelu Thermal nyní po krátké přestávce čeká projekce Superhrdinů, od tři čtvrtě na jedenáct koncert kapely Mig 21 s orchestrem a před půlnocí slavnostní ohňostroj.

Dění na karlovarském festivalu bude redakce Aktuálně.cz sledovat také v dalších hodinách a dnech. Děkujeme za pozornost, dámy a pánové, považujme online přenos za skončený.

Foto: Lukáš Bíba
19:23

Marek Eben čte anotaci zahajovacího filmu Superhrdinové od Itala Paola Genoveseho. "Ten tu bohužel nemohl dnes být, ale poslal nám alespoň zdravici," zmiňuje moderátor. Genovese v těchto dnech začíná natáčet své příští dílo.

Ve videu Genovese se silným italským přízvukem anglicky říká, jakou má radost, že snímek může představit ve Varech. Děkuje uměleckému ředitelovi Karlovi Ochovi za to, že film vybral. "Je hrozně důležité dívat se na filmy na velkém plátně," apeluje Genovese v době, kdy některé snímky místo do biografů míří na videotéky.

19:19

Marek Eben nyní představuje soutěžní poroty. Fotky jejich členů jsou k vidění na plátně za moderátorem.

Foto: Lukáš Bíba
19:14

"Protože vloni jsme měli ten covidový ročník a vše bylo nějak vykloubené, nevznikla žádná nová festivalová znělka. Letos si to vynahradíme, režisér Ivan Zachariáš pro nás novou znělku připravil," říká Eben a pouští černobílou znělku s herečkou Ivou Janžurovou. Ta čeká na policejní služebně, kam přišla, protože jí zloděj odcizil sošku z karlovarského festivalu. "Jakou může mít taková cena cenu?" ptá se policista. "No, velkou, to je za celej můj…" - "Máte na to nějaký papír, účtenku?" - "To nemám."

Janžurová se následně ze služebny ptá Jiřího Bartošky. Ten esemeskou odepíše, že soška má nevyčíslitelnou cenu. "Hm, to mi moc nepomohlo. Tak já tam napíšu třeba tisíc korun?" navrhuje policista. Pointu se nesluší prozrazovat, znělka bude brzy online.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary
19:07

Krátký film o Evě Zaoralové doprovázela hudba z filmu Silnice od Federica Felliniho, který byl jejím nejoblíbenějším. Diváci snímek odměnili dlouhým potleskem. 

Slova se opět ujímá Marek Eben. "Na Evu Zaoralovou budeme samozřejmě vzpomínat s láskou. Měl jsem to potěšení dělat ji na posledních ročnících garde na červeném koberci a neměnil bych za žádnou modelku," říká. Vzápětí děkuje sponzorům.

Foto: Lukáš Bíba
19:03

Po řečnické etudě na téma senioři a mobilní telefony Marek Eben uvádí na pódium prezidenta festivalu, herce Jiřího Bartoška. Potřásají si rukama. "Žijeme v divné době. Dva roky nám covid zavázal oči a hrál si s námi na slepou bábu. Zaplaťpánbůh se letos vracíme k červencovému termínu. Když říkám, že žijeme v divné době, mám na mysli i krutou válku na Ukrajině," říká Bartoška a cituje Hamleta. "Filmaři jsou Hamleti, svými příběhy, které vyprávějí, se snaží napravit dobu, která se vymkla z kloubů," srovnává a děkuje partnerům i porotám.

"Po 29 letech je to poprvé, kdy s námi není naše paní doktorka Eva Zaoralová. Pojďme se společně podívat na střihák, kterým chceme Evě poděkovat za vše, co pro nás znamenala a co pro festival udělala," uvádí Bartoška krátký film připomínající kritičku Zaoralovou. Ta ve vedení festivalu působila od 90. let minulého století, zemřela letos v březnu ve věku 89 let.

Foto: Lukáš Bíba
18:57

A je tu moderátor Marek Eben. "Jednou k tomu dojít muselo, dalo se čekat, že přijde ostrý generační střet. Mám na mysli ten povel 'připravte si své mobilní telefony'. Samozřejmě, pro mladou generaci to povel není, mají své mobily zarostlé do dlaně, nikdy se od nich neodchylují. To není případ opačného spektra publika. Jedna část například vůbec nemá mobilní telefony s sebou, to jsou v podstatě mrtví lidé, není nutno se jimi moc zabývat, tato část je vyřízená," žertuje Eben o seniorských telefonech, "takových seniorských holích mobilního spojení, je to něco jako ortopedická bota".

Foto: Lukáš Bíba
18:52

Deset minut před sedmou začíná úvodní show. Opět ji připravili bratři Michal a Šimon Cabanové, zřejmě nejznámější čeští scénografové. Jako první bodové světlo míří na DJe, s hlasitou taneční hudbou na parket nastupují tanečníci. Zprvu hýbají jen chodidly, než zapojí celé tělo. "Být, či nebýt? Virtuální, nebo skutečný? Na co čekáš?" zpívají anglicky, zatímco DJ hecuje publikum a tanečníci se jej snaží roztleskat. Choreografie zapojila vše od kouře po oheň. DJ vyzývá diváky, aby žili "teď a tady".

Foto: Lukáš Bíba
18:50

Rostislav Novák mladší, principál Cirku La Putyka, a jeho manželka Kristina Nováková Záveská.

Rostislav Novák mladší, principál Cirku La Putyka, a jeho manželka Kristina Nováková Záveská.
Rostislav Novák mladší, principál Cirku La Putyka, a jeho manželka Kristina Nováková Záveská. | Foto: Lukáš Bíba
18:48

Ve tři čtvrtě na sedm zaznívá varování, že během úvodního ceremoniálu bude použito stroboskopické světlo. V sále je ale ještě pořád světlo. Hlas Marka Ebena ze záznamu vyzývá diváky, aby si zapnuli mobilní telefony a pořizovali záznamy dle libosti.

Foto: Lukáš Bíba
18:42

V sále už sedí mimo jiné pražská zastupitelka a radní pro kulturu Hana Třeštíková z hnutí Praha sobě s matkou, dokumentaristkou Helenou Třeštíkovou.

Foto: Lukáš Bíba
18:32

Poslední minuty do začátku ceremoniálu. Galavečer pořadatelé streamují na platformě Kviff.tv.

18:22

Ještě poslední pohled na vozy přivážející hosty k červenému koberci. V sále hotelu Thermal se nyní usazují hosté, ceremoniál moderovaný Markem Ebenem začne lehce po půl sedmé.

Foto: Lukáš Bíba
18:14

Opět ho připravili bratři Cabanové. Jeho součástí bude vzpomínka na zesnulou filmovou kritičku Evu Zaoralovou, kterou připomíná i výstava v prvním patře hotelu Thermal. Diváci posléze uvidí romantický snímek Superhrdinové od režiséra Paola Genoveseho. Vypráví o kreslířce komiksů a teoretickém fyzikovi.

Ve Smetanových sadech od 20 hodin zazpívá Slovenka Zea. Úvodní galavečer ve tři čtvrtě na jedenáct završí koncert kapely Mig 21 s orchestrem a sborem pražského Národního divadla. A před půlnocí samozřejmě ohňostroj.

18:14

Po sponzorech poslední vůz přivází herečku Jenovéfu Bokovou. Teď už je vše připraveno na slavnostní zahájení ve velkém sále hotelu Thermal.

18:06

Festival návštěvníkům tradičně nabízí levné ubytování ve stanovém městečku v areálu koupaliště Rolava, levně se dá ubytovat i ve dvou hostelech v centru. Ceny však oproti minulým letům mírně vzrostly, kromě jiného i kvůli vyššímu poplatku za ubytování, jenž jde do městské pokladny. Za noc ve stanu zaplatí lidé v Rolavě letos celkem 150 korun, dříve to bylo 121 korun. V hostelu, který je v budově Základní školy Dukelských hrdinů v Moskevské ulici, stojí ubytování 250 korun na osobu a noc.

Obecně zájem hlavně mladých o ubytování ve stanech klesá, lidé upředostňují spíš byty nebo levnější hotely.

18:04

Na festival se připravila také policie a strážníci. Na bezpečnost fanoušků i obyvatel dohlížejí posílené hlídky v uniformách i civilu, zapojí se také hlídky z jiných měst. Pro zahájení i ukončení akce je připravena antidronová ochrana.

18:04

Fotbalista Tomáš Souček s manželkou Natálií.

Fotbalista Tomáš Souček s manželkou Natálií.
Fotbalista Tomáš Souček s manželkou Natálií. | Foto: Lukáš Bíba
18:02

V Karlových Varech už od dopoledne občas pršelo, oproti čtvrtku se ochladilo asi o deset stupňů Celsia.

17:59

Vlevo je herečka Alena Mihulová.

Herečka Alena Mihulová.
Herečka Alena Mihulová. | Foto: Lukáš Bíba
17:58
17:56

Marek Taclík, Lenka Vlasáková a Jan Dolanský.

Marek Taclík, Lenka Vlasáková a Jan Dolanský.
Marek Taclík, Lenka Vlasáková a Jan Dolanský. | Foto: Lukáš Bíba
17:53
17:46

Herečka Jiřina Bohdalová v květnu oslavila 91. narozeniny.

Herečka Jiřina Bohdalová v květnu oslavila 91. narozeniny.
Herečka Jiřina Bohdalová v květnu oslavila 91. narozeniny. | Foto: Lukáš Bíba
17:45

Herec a zpěvák Jiří Macháček.

Foto: Lukáš Bíba
17:45

Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou.

Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou.
Prezident festivalu Jiří Bartoška s manželkou Andreou. | Foto: Lukáš Bíba
17:43

Mezi nejznámějšími hosty budou australský herec Geoffrey Rush, který převezme Křišťálový glóbus za mimořádný přínos světové kinematografii. Při stejném ceremoniálu na závěr festivalu obdrží Cenu prezidenta festivalu také americký herec Benicio del Toro. Mezi ohlášenými hosty je též herec a režisér Liev Schreiber. Z českých tvůrců bude Cenou prezidenta poctěn Bolek Polívka.

17:43

První vstupenky si fanoušci tradičně vystáli v noční frontě, po delší době je pořadatelé zdražili. Ty základní bez slevy stojí 100 korun, zlevněná 75 korun. Dražší je i festivalový pas.

17:43

Vážení čtenáři, vítejte u přenosu ze zahájení letošního ročníku karlovarského filmového festivalu. Ten se po dvou pandemických letech koná opět v tradiční podobě, potrvá do příští soboty 9. července.

Kultura Kultura
1. 7. 2022 17:43
 

Právě se děje

Další zprávy