Jaké lahve se vracejí u Svěráků?

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 2. 2007 9:00
Praha - Zdeněk Svěrák začne za týden pracovat v supermarketu a diváci už jsou zvědaví, jak mu půjde výkup lahví i útěk před stářím. Uvnitř: VIDEO
Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Zdeněk Svěrák se vrací pod režijním vedením syna Jana ve filmu podle vlastního scénáře. Jeho hrdinou je pětašedesátiletý Josef Tkaloun - učitel v důchodu, který přijme místo ve výkupu lahví v supermarketu. Před stářím ale neuteče. "Syn mi řekl: Když už máš to štěstí, že ses dožil tolika let, podej nám zprávu o tom, jaký to stáří je," popisuje otec zrod spolupráce.

Už na jejím počátku se ovšem stroj, který má na kontě úspěšné tituly Obecná škola, Kolja či Tmavomodrý svět, zadrhnul. "S Honzou jsme si nerozuměli hlavně v tom, co si objednal," vysvětluje dlouholeté spory kolem scénáře Zdeněk Svěrák.

"Původně chtěl lehkou českou oddychovku, pak do toho začal chtít i ty starosti," dodává s tím, že v poslední verzi scénář "zeštíhlel v břiše a nabyl v srdeční krajině".

Při prezentaci výsledků si ale neodpustí pár dalších špílců o těžkostech, které provázely práci na scénáři. "Dramaturg mě chválil, protože věděl, že z druhé strany dostanu dost ran," říká otec.

"Teď vypadám jako pes," mračí se syn. "Já ho taky chválil, jen jsem v tom pak hledal místa, která bych nechtěl natáčet - a to on nerad slyší."

Plno motivů i postav prý bylo třeba zabít; část ve filmu nevyužitých scén naleznou zájemci v knize, která vychází spolu s premiérou filmu. "Myslím, že to je náš poslední společný film. Ale uvidíme," nechává otec otevřená vrátka spolupráce.

S rozpočtem 33 milionů korun se natáčelo loni od března do června - celkem 56 natáčecích dní: "Dali jsme si volné tempo, abychom tatínka neunavili," vtipkuje režisér.

Do práce se ovšem zapojila celá rodina. "Moje žena Boženka ten scénář četla mockrát. Některé scény se jí asi líbit nebudou - třeba ty s Nelou Boudovou," naráží Zdeněk Svěrák na sekvence zobrazující erotické představy učitele Tkalouna.

Infobox

Kolegy z výkupu lahví si zahráli Jan Budař a Pavel Landovský. Svěrák se prý spolupráce s Landovským zprvu trochu bál. "Vždycky jsem ho potkal na festivalu někde u záchodků a jen jsem se bál, aby mi jednu nenatáhnul," dodává s tím, že při herecké akci byl ale Landovský plně soustředěný. "Zlobí, jen když se nudí. Dal jsem mu hodně úkolů a vyplatilo se," dodává režisér.

Tkaloun řeší problémy s manželkou Danielou Kolářovou i s dcerou Tatianou Vilhelmovou. Učitelského kolegu si zahrál Jiří Macháček, vedoucího supermarketu Miroslav Táborský.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

"Natáčeli jsme ve zrušené prodejně," vzpomíná Táborský. "Když jsme ten prostor oživili, začali tam chodit lidé a snažili se normálně nakupovat."

Vnuka učitele Tkalouna si zahrál čtyřletý Robin Soudek. "Měl obrovský talent, dokázal si zapamatovat text a opakovat ho přirozeně a s chutí," říká Jan s tím, že si pamatoval i role ostatních. Při té příležitosti si vzpomněl i na malého Andreje Chalimona z oscarového Kolji - "Chalimon je teď tlustý, má melír a česky umí říct už jen řízek."

Na prezentaci českého filmu se musí pamatovat na partnery a sponzory. Čili víme, že si ve filmu zahrálo 13 500 pivních lahví a že zákazníci je vracejí nejčastěji jednou týdně v počtu od jednoho do šesti kusů a přednost dávají automatům.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

 "Já jezdím jednou za deset dní a vracím vždycky  dvacet pivních lahví. To vychází na dvě piva denně, ale jsme na to s manželkou dva," připojuje se vzorně Zdeněk Svěrák. "My nepijeme pivo, ale víno a ty láhve vyhazujeme. A vodu pijeme z vodovodu," dodává syn.

Film vstoupí do kin za týden ve velkorysém počtu 39 kopií. Podle Jana Bradáče z distribuční společnosti Falcon bude v proběhu čtyř následujících týdnů k vidění ve všech velkých i středních městech.

"U velkých titulů obvykle nasazujeme filmy masivně a co nejrychleji. Promítat ho budeme v multiplexech i malých kinech," říká s tím, že o film je v předprodejích velký zájem. Nápor zájemců prý o víkendu shodil rezervační systém sítě kin Cinestar.

"Tenhle film je jeden z těch velkých pro tenhle rok," dodává Petr Dvořák, ředitel Novy, vlastníka televizních práv.

 

 

Právě se děje

Další zprávy