Jaké budou vánoční filmové hity?

Irena Hejdová
13. 11. 2005 0:00
Blížící se Vánoce přinesou i do kin několik filmových dárků, které jsou už delší dobu napjatě očekávány mnoha filmovými fanoušky u nás i ve světě

Strach distributorů z nástupu těchto "trháků" způsobil podzimní premiérové šílenství - momentálně je do kin nasazováno až sedm premiér týdně, což už je množství těžko zvladatelné pro diváky i filmové recenzenty. Vánoční megafilmy jsou už předem jasnými vítězi lovu na diváka, stejně jako byla série Pán prstenů Petera Jacksona, postupně nasazovaná do kin vždy před Vánoci v letech 2001 2003.

Co tedy přinesou letošní Vánoce?

Už 1. prosince vstoupí do kin čtvrtý díl série o mladém čaroději z bradavické školy kouzel. Adaptaci další knihy Joanne K. Rowlingové, Harry Potter a ohnivý pohár, režíroval Mike Newell, mimo jiné režisér úspěšné romantické komedie Čtyři svatby a jeden pohřeb. Štafetu převzal po Chrisu Columbusovi, který první dva potterovské filmy režíroval v duchu svých předešlých dětských filmů Táta v sukni a série Sám doma. Oba filmy zaznamenaly značný komerční úspěch, stejně jako třetí díl série, Harry Potter a vězeň z Azkabanu, od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna.

King Kong přichází

15. prosince má premiéru King Kong Petera Jacksona, remake kultovního filmu z roku 1933. Peter Jackson dokázal už Pánem prstenů, že megafilmy točit umí; zároveň je však tvůrcem komorních děl (Nebeská stvoření), či krváků (Braindead, Vesmírní kanibalové). Právě tato raná tvorba ale svědčí o tom, že Jackson je univerzálním tvůrcem, který dokáže natočit nejen velkolepé davové scény, ale i sevřený příběh. Tato průprava se jistě zúročí i v případě King Konga, o jehož natočení prý Peter Jackson snil už od dětství.

Letopisy Narnie patří mezi klasiku
Letopisy Narnie patří mezi klasiku | Foto: Aktuálně.cz

Knižní hit se dočkal zpracování

Jednou z prvních premiér roku 2006 bude první část série Letopisy Narnie; autorem předlohy je britský spisovatel C. S. Lewis. Jde o ve světě populární dětské knihy, které jsou u nás zatím méně známé (lze ovšem očekávat, že jejich popularita se vstupem filmu do kin vzroste, jak se to stalo i v případě Pána prstenů). Vypráví příběh čtyř sourozenců, které rodiče poslali z Londýna na venkov. V domě starého profesora jménem Digory Kirke objeví ve staré skříni průchod do tajemného a magického světa jménem Narnie; vstoupí - a dobrodružství začíná Režisérem prvního dílu je tvůrce populárního Shreka, Andrew Adamson.

A něco navíc

V období Vánoc vstupují do kin také tři nové (povětšinou) české filmy. Ve všech případech jde o celovečerní debuty mladých tvůrců. 1. prosince má premiéru česko-britská černá komedie Sklapni a zastřel mě britského režiséra Steena Agra. Film vznikl v Čechách a jeho zápletka se točí kolem anglického turisty, který se zaplete s českým manželským párem v podání Karla Rodena a Anny Geislerové. 15. prosince vstupuje do kin film Restart absolventa FAMU Julia Ševčíka. Jde o film z prostředí pražské klubové scény, natočený v dynamickém klipovém stylu. A konečně 5. ledna má premiéru nová česká "železniční tragikomedie" Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí Pavla Gobla.

 

Právě se děje

Další zprávy