Jak zvířátka pozorovala lidi a žrádlo

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 6. 2006 14:30
Premiéra - Za plotem není jen další animovaná taškařice plná zvířátek, ale i zábavná kritika konzumu. A: důkaz o nadvládě veverky. Uvnitř: TRAILER

Film Za plotem natočil na motivy stripů Michaela Frye a T. Lewise Tim Johnson, tvůrce slavného MravenceZ. "Stripy jsou o želvě a mývalovi, kteří nahlížejí přes plot na lidskou společnost, a pak její chování komentují - s humorem, který je ostrý jako břitva a úžasný," dodává druhý režisér Karey Kirkpatrick.

Za filmem stojí společnost DreamWorks, producent počítačově animovaných hitů Shrek a Madagaskar. Příběhy želvy Verneho, mývala RJ a jejich lesních přátel tak opět hýří vtipem, který je sice o něco dětinštější než humor konkurenčního Pixaru, ale o nic méně oblíbený.

Tentokrát ale dojde i na sociálně-kritické poselství, jež dnes není mezi animovanými filmy ojedinělé. Naší partičce zvířátek totiž dřív stačilo trochu té dubové kůry, zatímco teď se o sto šest ládují koblihami, cornflakes a dalšími civilizačními výdobytky. A to všechno jen proto, že přes zimu u jejich lesíka vyrostlo satelitní městečko nacpané žrádlem.

Apel na dětské diváky, kteří boj proti přejídání budou sledovat s ústy nacpanými popcornem, se nejspíš mine účinkem, ale je to minimálně zajímavé oživení žánru, v němž už si zahrála snad všechna existující pozemská zvířátka doplněná zelenými hnusáky i podmořskými příšerkami.

Milují počítačové hry...
Milují počítačové hry... | Foto: Bontonfilm

Civilizaci jako producenta neuvěřitelného množství odpadu nebo alespoň zbytků nahlíží i další chystaný trhák s chutným názvem Ratatouille. Je z dílny Pixaru a jeho hrdinkou je neohrožená krysa z vybrané francouzské restaurace.

Do animovaných filmů také čím dál častěji vstupují lidské postavy a zpravidla nevyznívají nijak lichotivě: Ve filmu Za plotem je ztělesněním všeho lidského zla zanícená prezidentka sdružení majitelů domů Gladys Sharpová, o nic lepší není deratizátor Dwayne.

...piknikové koše...
...piknikové koše... | Foto: Bontonfilm

"Je lítý hubitel, kterého zvířata nesmějí ani na okamžik pustit z očí. Hubení škůdců považuje za životní poslání a má už tak vytrénovaný nos, že mu stačí krátce zavětřit a ihned dokáže určit kmen, druh i rod zvířete, které se nachází v jeho blízkosti," podotýká Kirkpatrick.

Za plotem odhaluje ještě jeden svérázný trend animovaných filmů dneška. Stejně jako v Době ledové je tady přítomna neurotická veverka, tedy veveřák. Jmenuje se Hammy a nemá ani tak starosti s oříškem, jako spíš se svou hyperaktivitou a přehnanou důvěřivostí.

...a hlavně člověčí žrádlo!
...a hlavně člověčí žrádlo! | Foto: Bontonfilm

"Hammy je svým přátelům zcela oddaný, je strašně hodný a milující. Zároveň se ale nedokáže příliš dlouho soustředit. Když vidí něco nového, okamžitě ho to upoutá, ať je to jídlo nebo kamarád. Je fascinován životem, což je jedna z jeho nejkouzelnějších vlastností. Žije naplno, pokud to obvyklé naplno ještě zdesetinásobíte," říká Steve Carell, který jej v původní jazykové verzi nadaboval.

Krom něj se tu objeví i smradlavý skunk Stella, rodinka vačic, dikobrazí manželský pár s rozmazlenými trojčátky a nepřátelský medvěd Vincent. Celá sestava je k vidění od čtvrtka v českých kinech.

 

Právě se děje

Další zprávy