Jak žila a zemřela Lady Diana? Film oživí konspirace

Martin Svoboda
9. 7. 2012 12:26
Princeznu Dianu si zahraje Naomi Watts
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Po Meryl Streep a její Margaret Thatcherové se brzy na plátnech kin objeví další hollywoodská star v roli z nedávné britské minulosti. Naomi Watts (Ti druzí, King Kong) ztvární i patnáct let po smrti populární a konspiračními teoriemi opředenou Dianu, princeznu z Walesu.

Snímek měl původně nést název Caught in Flight, ale jeho tvůrci se nakonec rozhodli pro výmluvnější titul Diana. Autor scénáře, divadelní dramatik Stephen Jeffrey (před osmi lety napsal svůj jediný film Libertin), se v něm zaměřuje na „nejšťavnatější" období Dianina života, a sice poslední dva roky nasáklé romantickou aférkou s exotickým boháčem, jež na konci utne tragická nehoda.

Foto: Aktuálně.cz

I když zatím není jasné, jestli bude zobrazena i samotná havárie v pařížském tunelu, pro milovníky royalistických konspirací snad ani nemůže existovat atraktivnější námět.

Vlastně je s podivem, že v období, kdy britská královská rodina tolik „frčí", si filmaři na Dianu vzpomněli až nyní. Vždyť máme za sebou sledované královnino jubileum, ještě sledovanější svatbu Dianina syna Williama a na poli kinematografie oscarovou Královu řeč a Železnou lady. Tvůrci mohou jen doufat, že do roku 2013, kdy se zhruba chystají do kin, zájem neopadne.

Německý režisér Oliver Hirschbiegel, proslulý hlavně Pádem třetí říše rovněž o sklonku života Adolfa Hitlera, snímek natáčí právě nyní. S Naomi Watts má zkušenosti již ze sci-fi Invaze, na níž spolupracovali před pěti lety. Snad se tentokrát zadaří mnohem víc, snímek tehdy u kritiků propadl.

Kromě Wattsové (mimochodem na rozdíl od Streepové rozené Britky) si před kamerou můžeme být jisti ještě Naveenem Andrewsem v roli Dianina milence Hasnata Khana. Ani on nám není neznámý, setkávat jsme se s ním mohli v kultovním seriálu Ztraceni, kde ztvárnil iráckého mučitele Sayida.

Foto: Aktuálně.cz

Přítomnosti televizního herce se nemůžeme divit, vždyť režisér Hirschbiegel se obrazovky nikdy neštítil. V minulosti měl co do činění s Komisařem Rexem a dnes má na kontě několik epizod k americkým seriálům.

Vzhledem k tomu, že zatím uniklo pouze několik fotografií nalíčené Wattsové, můžeme jen hádat, jestli se Hirschbiegelovi jako jednomu z mála podaří natočit méně kompromisní a uctivý pohled na královskou rodinu. Námět si o to vyloženě říká. Zároveň doufejme, že odolá Dianinu šarmu a nepodlehne jejímu tradičnímu idealizování.

Železná lady se setkala s nejistým přijetím a Králova řeč okouzluje značným konzervatizmem, takže prostor pro nové uchopení života nejsledovanější rodiny planety tu stále zůstává.

 

Právě se děje

Další zprávy