Jak sportovci začali projevovat názory. Film vypráví o covidu i Black Lives Matter

Pavel Sladký Pavel Sladký
1. 4. 2021 17:30
Česká HBO ve čtvrtek večer odvysílá nový dokument nazvaný Den, kdy se zastavil sport. Antoine Fuqua, režisér oscarového snímku Training Day, v něm mapuje současný vztah americké společnosti ke sportu.
Pokud mají politika a společenské ideály mít místo na palubovce nebo na tartanu, kde jsou případné hranice?
Pokud mají politika a společenské ideály mít místo na palubovce nebo na tartanu, kde jsou případné hranice? | Foto: HBO

Dramaturgicky je to podivný tvar. Několikrát změní hlavní téma. Začíná sestřihem známých sportovních milníků - tenistka Serena Williamsová vítězí na turnaji US Open, sprinter Usain Bolt překonává světový rekord, hokejista Wayne Gretzky se stává nejlepším střelcem všech dob a podobně.

Pak nastává onen "den, kdy se zastavil sport", tedy 11. březen loňského roku, kdy se objevil první případ nákazy koronavirem mezi hráči americké basketbalové ligy NBA. Hala byla plná diváků, hráči Oklahomy a Utahu se připravovali na palubovce… a pak zástupci soutěže zápas zrušili a všechny poslali domů. Vzápětí byl přerušen program ligy. Následovaly hokej, baseball, fotbal a další sporty.

Přesto ani tento překvapivý den nakonec není hlavním tématem filmu. A není jím ani život sportovců v karanténě, kterému se věnují následující záběry. Většina oslovených uznává, že hrozba koronaviru přesahuje jejich odvětví. Omezení přijímají s obavami, zaskočeně a s těžkostí, nicméně s pochopením. Někteří si uvědomí, že sport jim byl vším, ale že v životě mají také jiné hodnoty nebo činnosti.

Upřímně: některé stesky špičkových sportovců, kteří jsou zavření v luxusních vilách, že se nemohou věnovat své největší vášni a profesi zároveň, jsou sice pochopitelné, ale opravdové covidové utrpení mělo mnohem drsnější podobu.

Nejsme jen sportovci

Zvrat přichází až po polovině filmu. Ve městě Minneapolis byl 25. května loňského roku zavražděn černoch George Floyd, a to bílým policistou Derekem Chauvinem, který mu neuvěřitelných devět minut klečel na krku. On ani jeho uniformovaní kolegové nereagovali na zoufalé prosby Floyda ani přihlížejících, ať zadrženého nechají dýchat.

Ve Spojených státech se následně vzedmulo hnutí Black Lives Matter, protestující proti rasové nerovnosti. Sportovci v čele s basketbalovou ligou NBA, která se právě úspěšně pokusila o pocovidový restart, cítili, že nemohou zůstat stranou. Někteří se do demonstrací zapojili. Jiní poklekli při státní hymně a zvedali ruku zaťatou v pěst.

Basketbalista Chris Paul.
Basketbalista Chris Paul. | Foto: HBO

Postřelení černocha Jacoba Blakea bílým policistou ve městě Kenosha, další skandální zlom v současném americkém boji proti rasismu, pak vedlo k bojkotu zápasu NBA ze strany Milwaukee Bucks. Basketbalová liga, konaná složitě za přísných opatření a bez diváků, byla znovu přerušena.

Režisér snímku Antoine Fuqua, držitel ceny Emmy za dokument Jak se jmenuji: Muhammad Ali, ale také tvůrce hraných mainstreamových filmů jako remaku Sedm statečných, Equalizera nebo Odstřelovače, v tomto bodě konečně dospívá k hlavnímu tématu. A tím je společenská angažovanost sportovních celebrit.

Pětapadesátiletý tvůrce pracuje s archivními záběry, interview přes aplikace Skype a Zoom, s videi ze sociálních sítí i původními rozhovory. Jeho film představuje televizní standard založený na přístupu ke klíčovým postavám a pracném sestřihu vyrešeršovaných záběrů. Předkládá však jen dost neurovnané svědectví o prudkém vývoji vztahu sportu a společenské problematiky v USA.

Film Den, kdy se zastavil sport už je na HBO GO s českými titulky. | Video: HBO

Rozdělená společnost

Sportovní dokumenty rády vyprávějí příběhy se společenským přesahem. O těch, kteří byli prostě úžasní, jako basketbalista Michael Jordan a jeho klub Chicago Bulls v dokumentu Poslední představení. Nebo je tu bouřlivá story fotbalisty Diega Maradony v dokumentu režiséra Asifa Kapadii. Či naopak seriál o loserech, kteří hrají srdcem, což je případ anglického fotbalového dokumentu Dycky Sunderland.

Náměty se našly také ve střední a východní Evropě. Rudá mašina filmaře Gaba Polského líčí sovětské hokejisty jako produkt komunistického režimu, Pásky z Nagana od Čecha Ondřeje Hudečka vyprávějí o cestě za překvapivým olympijským vítězstvím v roce 1998 jako o cestě za svobodou a souboji trpaslíka s obry.

Basketbalista Karl-Anthony Towns.
Basketbalista Karl-Anthony Towns. | Foto: HBO

Všechny tyto dokumenty zpětně představují protagonisty a to, co zažili, jako přelomové historické příběhy.

Oproti tomu ve Dni, kdy se zastavil sport, mnoho sportovců upřímně neví, jak postupovat a reagovat. Změny související s pandemií a chaosem okolo hnutí Black Lives Matter ilustruje režisér především na basketbalové lize NBA, kde také většinu tvoří hráči tmavé pleti.

Politika na stadionech

Režisér akcentuje, že "sport se navždy změnil" a "sportovci začali projevovat svoje názory". Kvituje to a vychází hlavně z pocitů či výroků respondentů, případně několika málo komentátorů. Události sleduje hlavně zevnitř oboru. Kdyby dal hlas sportovním historikům, společenské angažmá sportovců by se jako historický přelom možná vykládalo problematičtěji.

Antoine Fuqua má tendenci líčit sportovní události z doby pandemie i Black Lives Matter jako revoluční změnu. Kontext a komentář by je patrně ukázaly jako součást vývoje, v širších souvislostech.

Nakonec i skloněná hlava a zdvižená pěst na stupních vítězů je původně přece gestem černošských atletů Tommieho Smithe a Johna Carlose na olympijských hrách v roce 1968. A různé soutěže pamatují mnohem provokativnější i méně noblesní vyjadřování politických názorů, než jsou dnes nápisy na basketbalových dresech připomínající oběti rasismu.

Změna tkví spíš v tom, jak ke společenskému angažmá sportovců přistupuje svět. Pokud mají politika a společenské ideály mít místo na palubovce nebo na tartanu, kde jsou případné hranice? Má dostat prostor každý názor v mezích zákona? Nebo "jen" zastání se základních práv a svobod? Budou, zvláště v případě mezinárodních klání, mít hlavní slovo etické kodexy a komise?

Takové otázky už si režisér už neklade. Jeho film připomíná mnoho zajímavých momentů, celek ale spíše zaznamenává chaotickou dobu, v níž koronavirus zdaleka není naším jediným problémem.

Den, kdy se zastavil sport

Režie: Antoine Fuqua
Film je k vidění na HBO GO, televize HBO ho odvysílá ve čtvrtek od 21.35 hodin.

 

Právě se děje

Další zprávy