Jak si Hopkins vytunil Indiána

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 6. 2006 0:00
Premiéra - Režisér Roger Donaldson poznal umanutého důchodce a Anthonyho Hopkinse už nebavili psychopati. Tak vznikl film V zajetí rychlosti.

V něm ctihodný devětašedesátiletý herec na veteránské motorce coby onen potrhlý novozélandský penzista Burt Munro útočí na světový rekord i na city diváků. A nejen milovníků motorů a rychlosti, kterým je určena věta "Za pět minut na motorce řítící se plání zažiješ víc než někteří lidé za celý život".

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

Snímek  "natočený podle zatraceně pravdivého příběhu" je totiž jako stvořený pro velké plátno. Je to cesta za splněním velkého snu, v tomto případě až na druhý konec světa: z Nového Zélandu přes moře a Hollywood až na solná jezera do vnitrozemského Utahu. Tam se v roce 1967 excentrický důchodce vydal, aby se svým po léta piplaným motocyklem překonal rychlostní rekord.

Munro celým svým životem i životním stylem připomínal, že nepatří do starého železa. A motorka z roku 1920 - ten Nejrychlejší Indián na světě, jak zní originální název filmu - už teprve ne. I když si ji vytunil špuntem od bourbonu, kováním od vrat i ořezáním dezénu z pneumatik.

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

"Jeho vášní byly motorky, zjevně měl velký talent jako jezdec i jako mechanik," říká o Munrovi režisér Donaldson. "Měl také svéráznou a otevřenou životní filozofii, v níž věk člověka neklade překážky jeho snům a ambicím."

Australan Donaldson se seznámil se skutečným Munrem už na prahu své kariéry při natáčení dokumentu Oběti bohu rychlosti. "Poprvé jsme se setkali v roce 1971 v Invercargill," líčí setkání.  "Dodnes si pamatuji večer, tedy prakticky už noc, kdy jsme za ním dorazili."

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

Byl prý tak potěšen, že se rozhodl demonstrovat sílu své motorky okamžitě. "Vytlačil ji na zadní dvorek a nastartoval. Následoval pekelný rámus, neslyšeli jsme vlastní slovo. A když zhasnul motor, slyšeli jsme křik sousedů: Ty parchante, tohle bylo naposled. Od té chvíle jsem o něm chtěl udělat film."

Když přišel ten správný čas, zbývalo ještě najít správného herce. A Donaldson si vzpomněl na Anthonyho Hopkinse, s kterým spolupracoval na svém veleúspěšném filmu Bounty. Roli slavnému herci charakterizoval jako "závodícího dědka" a Hopkins se jí s radostí a nadšením ujal.

V zajetí rychlosti
V zajetí rychlosti | Foto: Palace Pictures

"V minulosti jsem prostě hrál příliš často upjaté postavy nebo psychopaty," naráží Hopkins hlavně na slavnou roli Hannibala Lectera z oscarového thrilleru Mlčení jehňátek . "Už takové role nechci a jsem bez nich celkem spokojený. Postava Burta i jeho filozofie mi sedí."

Burt Munro s Hannibalem má skutečně málo společného. Snad kromě toho, jak si dovedou získat lidi na svou stranu. Což tenhle film zvládá stejně hravě jako zarputilý Australan naplnění svého velkého snu.

 

Právě se děje

Další zprávy