Jak se vcítit do života zoufalého středoškoláka

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 10. 2007 9:00
Superbad zaujme menstruační krví i charismatem

Recenze - Letošní americké filmové léto ovládly dva snímky. Zbouchnutá a Superbad pocházejí ze stejné tvůrčí líhně - Zbouchnutou režíroval a Superbad produkoval Judd Apatow, současné zlaté a věčné dítě žánru teenagerské komedie.

Zbouchnutá zacílila na trochu starší publikum, které odrostlo nejen na dva roky staré Apatowově komedii 40 let panic, ale i jeho sérii Freaks and Geeks a dnes už spěje k plození rodiny. To Superbad pořád mají bezstarostnost teenagerských hrdinů - a ve své spontánnosti tak vítězí nad Zbouchnutou a jejím moralistním posláním.

Princip teenagerských komedií je už od dob dílka Prci prci prcičky jednoduchý a díky Karlu Janákovi i v Česku dobře známý. Ingredience nutně zahrnují teenagery sympatické svým outsiderstvím. Touží po sexu a před sebou mají horu překážek, která stojí mezi nimi a těmi nejkrásnějšími dívkami na škole.

V Superbad jsou těmi ukázkovými pubertálními zoufalci kamarádi Seth a Evan. Mají před sebou závěr posledního roku střední školy, po kterém se jejich cesty rozdělí. Ještě předtím ale chtějí pořádně zapařit;  a když se jim podaří získat pozvání na večírek krásné spolužačky, hodlají ho využít.

Jenže pozvání souvisí s nutností obstarat alkohol pro celé neplnoleté osazenstvo večírku - a tady začíná Sethova a Evanova cesta událostmi nabitým večerem. Dostanou se do konfliktu se zákonem při nákupu na falešnou občanku, na třicátnický večírek i do spárů dvou neschopných policistů.

Scénáristé Seth Rogen a Evan Goldberg prohlašují, že základ snímku vznikl ještě v dobách, kdy spolu chodili do školy a hlavní postavy jsou v zásadě oni. Jejich úsilí stvořit na základě vlastní zkušenosti něco víc a "vcítit se do života zoufalého středoškoláka" se jim vydařilo. Nejen s ohledem na tržby v amerických kinech, ale i na příznivé reakce kritiky, která obvykle nebývá vůči podobným snímkům vstřícná.

Superbad
Superbad | Foto: Falcon

Za úspěchem nestojí jen archetypální mix teenagerských přání, ale dokonale odpozorované detaily a smysl pro plastické, loserským charismatem obdařené postavy, díky kterým se divák přenese i přes slabší místa filmu.

Snímek s nadhledem odhaluje slabiny zdánlivě namachrovaně se tvářících teenagerů, kteří se tváří v tvář policistovi či prodavačce alkoholu sesypou jako domeček z karet.

Charismatické ňoumovství propůjčuje i dalším postavám - od oněch policistů po chlapíka, který hrdiny dovleče na dospělácký mejdan, odkud zdrhají s kanystry piva a menstruační krví na kalhotech.

Superbad se nezříká humoru určeného pro první signální a neustává v hláškování, zároveň se mu ale vcelku daří zvládnout i dramatičtější momenty, které souvisejí hlavně se skrytým napětím mezi Sethem a Evanem.

Superbad
Superbad | Foto: Falcon

Zatímco jeden jde na výběrovou univerzitu, druhý se musí spokojit s místní vysokou školou. Nechybí ani nezbyté popkulturní odkazy či zábavné retrospektivy odhalující Evanovu dětskou zálibu v kreslení penisů.

To vše skládá dohromady podivuhodně odpozorovaného, zábavného a svým způsobem autentického průvodce krajinou duše dnešního teenagera. Není a nemůže to být zvlášť intelektuální průvodce, ale o to více legrace v něm číhá.

Frat Pack, skupina komiků soustředěných kolem Bena Stillera, konečně našla důstojné a stejně úchylné vyzyvatele v boji o budoucnost hollywoodské komedie. 

Superbad (Superbad), USA 2007. Scénář Seth Rogen a Evan Goldberg, režie Greg Mottola, producent Judd Apatow a Shauna Robertson, hrají Jonah Hill, Michael Cera, Seth Rogen, Bill Hader a další. 114 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy