Jak se králi Karlovi rozpadlo manželství s Dianou. V seriálu chce svrhnout královnu

ČTK Reuters Kultura ČTK, Reuters, Kultura
7. 11. 2022 13:30
Dlouho očekávanou pátou řadu seriálu Koruna, který zachycuje éru vládnutí nedávno zesnulé britské královny Alžběty II., tuto středu 9. listopadu uvede streamovací služba Netflix. Deset nových dílů pokrývá události 90. let minulého století včetně rozpadu manželství princezny Diany s princem Charlesem, nynějším králem Karlem III.
V nové řadě seriálu Elizabeth Debicki hraje princeznu Dianu, Dominic West ztvárnil prince Charlese neboli dnešního krála Karla III. | Video: Netflix

Držitelku Oscara Olivii Colmanovou v roli panovnice nahradila Imelda Stauntonová, známá jako Dolores z filmů o Harrym Potterovi. Královnina manžela, prince Philipa, hraje Jonathan Pryce. Princeznu Dianu ztvárnila Elizabeth Debicki namísto Emmy Corrinové, která za výkon v této roli získala Zlatý glóbus. Prince Charlese zpodobnil Dominic West, jehož proslavil seriál The Wire - Špína Baltimoru.

Koruna od scenáristy Petera Morgana měla premiéru v roce 2016. Dosavadní čtyři řady zachycovaly nástup královny Alžběty na trůn a následné dekády, kdy vládla. Diváci viděli její svatbu, narození dětí, skandály dalších členů královské rodiny i sérii premiérů, kteří se v Downing Street vystřídali od 50. do 80. let, včetně Winstona Churchilla a Margaret Thatcherové.

Aktuální řada pokrývá bouřlivá 90. léta včetně roku 1992, který sama královna označila za annus horribilis neboli hrozný rok kvůli požáru na hradě Windsor a rozpadům manželství jejích tří dětí. Jednu z ústředních dějových linek podle všeho tvoří manželská krize princezny Diany s princem Charlesem a jejich rozvod. Právě to budí rozpaky u kritiků, podle nichž je na uvedení takového díla stále příliš brzy po nedávné smrti anglické panovnice.

Britský deník Guardian napsal, že nové epizody jsou "zflikované, často prostě nudné" a scenárista už dávno řekl vše, co mohl. Podle listu The Telegraph se "kdysi špičkové kostýmní drama, jež dovedlo propůjčit klíčovým okamžikům 20. století atraktivitu soap opery", proměnilo v "béčkovou telenovelu".

Londýnské Timesy míní, že první tři epizody páté řady jsou mizerné, dál už je to ale lepší a Elizabeth Debicki hraje princeznu Dianu "chvílemi neskutečně dobře". Herečku chválí také americký časopis Variety.

Důvodem ke kritice se stal i fakt, že nová Koruna zahrnuje britským bulvárem přetištěný a odposlechnutý erotický rozhovor mezi dnešním králem Charlesem a Camillou Parkerovou Bowlesovou, jeho nynější manželkou. Uskutečnil se zřejmě roku 1989, kdy byl ještě Charles ženatý s Dianou. Zápis v lednu 1993 přetiskl bulvární list People.

Dalším sporným momentem je seriálová scéna, v níž se dnešní král Charles přimlouvá u tehdejšího premiéra Johna Majora, aby donutil královnu Alžbětu II. k abdikaci. Majora v páté sérii hraje Jonny Lee Miller. Skutečný expremiér Major scénu označil za "naprostý nesmysl".

Také z tohoto důvodu pátou řadu nakonec provází upozornění, že jde o fikci, nikoliv skutečnost. Netflix s tímto varováním dlouho otálel, ustoupil ale po nejnovější vlně reakcí, ke kterým se kromě Majora a dalšího expremiéra Tonyho Blaira připojila třeba herečka Judi Denchová. "Čím víc se Koruna blíží současnosti, s o to větší lehkostí jako by rozmazávala hranice mezi historickou přesností a krutou senzacechtivostí," postěžovala si sedmaosmdesátiletá Denchová.

Streamovací služba nyní v popisku uvádí, že se jedná o "fiktivní dramatizaci skutečných politických událostí a osobních krizí, které přímo ovlivnily život i vládu královny Alžběty II."

V české verzi videotéky se nové díly objeví tuto středu v devět hodin ráno, slavnostní premiéra se koná o den dřív v Londýně. Kromě protagonistů se zúčastní i několik šťastlivců, kteří soutěžili o lístky.

Seriál loni ovládl udílení amerických televizních cen Emmy i Zlatých glóbů, na obou získal sošky pro nejlepší drama a několik ocenění hereckých výkonů.

Po letošní smrti královny Alžběty II. v Británii stoupla sledovanost Koruny o 800 procent. V souvislosti s odchodem panovnice, jež zemřela 8. září ve věku 96 let, Netflix na několik dnů přerušil natáčení šesté a poslední řady. Datum jejího uvedení zatím neoznámil, podle zahraničních webů by se mohlo jednat o listopad 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy