Jak rostl Vachkův Malý kapitalista?

Hej
28. 4. 2008 16:17
Foto: AČFK

Praha - První porevoluční film Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství  Vachek natočil po mnoha letech dvojnásobného exilu - mimo vlastní zemi i kinematografii. Vypráví o peripetiích mladé české demokracie a je natočený před a po prvních svobodných volbách v roce 1990. 

O čtyři roky později následoval titul  Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou Vládu). Jde o mnohovrstevnatý a v mnoha směrech „opoziční" filmový esej o podstatě tvůrčího postoje k životu, v němž se neustále střetává tvorba s osudovými danostmi.

Foto: AČFK

Ve filmu o vzdělancích  Bohemia Docta aneb Labyrint světa a lusthauz srdce (Božská komedie) z roku 2000 se prolínají humanistické tradice, stíny totalitní minulosti i leckdy bizarní projevy nonkonformního myšlení.

Posledním dílem tetralogie Malý kapitalista je film Kdo bude hlídat hlídače? Dalibor aneb Klíč k chaloupce strýčka Toma  z roku 2002. Je to originální filmová úvaha o establishmentu a vzpouře, národních sebeklamech i globalizovaném světě, která se téměř celá odehrává v Národním divadle, na pozadí zkoušek Smetanovy opery Dalibor. 
 
Za dva posledně jmenované snímky autor získal v letech 2000 a 2002 cenu za nejlepší český dokument na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. 

 

Právě se děje

Další zprávy