Jak malá kina vzdorují multiplexům

ČTK, Hej
1. 2. 2006 10:30
Praha - Pražská "artová" kina sdružená do Osy 9 čelí multikonkurenci kvalitní dramaturgií.

Osa 9 označuje 4 pražské sály, které leží na tramvajové trase linky 9. Jde o kina Evald, Mat, Světozor a Aero, která sázejí na promyšlenou dramaturgii, poskytování prostorů pro festivaly, speciální tematické cykly zaměřené na dokumenty nebo experimentální díla, výstavy a podobně.

Díky tomu se jim daří udržovat diváckou přízeň, a zůstávat tak jedněmi z posledních ostrůvků filmového umění v hlavním městě, kde jinak malá "artová" kina postupně zanikají.

Dnes zaniklé kino Illusion
Dnes zaniklé kino Illusion | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

O dnes zaniklém kinu Illusion si přečtěte ZDE.

"Dáváme divákům jistotu, že nekomerční novinky lehce najdou," říká dramaturg Světozoru a Aera Ivo Andrle. Podle Anderleho jsou diváci alternativních kin mnohem věrnější než ti multiplexoví, a jeho kina tak patří k biografům s nejmenším výkyvem návštěvnosti. Loni do Světozoru zavítalo 94 483 diváků, letos by tu rádi pokořili stotisícovou hranici.

Rozhovor s Jiřím Králíkem o klubových filmech najdete ZDE.

Rozhovor s kinařem z malého kina v Telči si přečtěte ZDE.

Multikina si v Česku stále drží zhruba sedmdesátiprocentní podíl na tržbách a chodí do nich více než polovina diváků. Podle člena rady fondu kinematografie Jana Jíry by měla být konkurence multiplexů právně ošetřena, protože jejich negativní dopad na existenci menších kin je evidentní. "Filmové trháky multikina hrají tak dlouho, dokud se na ně chodí. Pak už o ně pochopitelně takový zájem není," míní Jíra.

V kinech Aero a Světozor aktuálně probíhají Dny evropského filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy